Molen De Hoop (1e), Breda

Breda, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
De Hoop (1e)
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen, oliemolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17097
oude dbnr.
V17097
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Breda
plaatsaanduiding
Liesboslaan 35
gemeente
Breda, Noord-Brabant
plaats(en) voorheen
Princenhage
streek
Baronie en Markiezaat
geo positie
X: 109595, Y: 398961
N: 51.57774, O: 4.73217

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Veel is er al over geschreven en nu is het dan eindelijk zover, eens de hoogste molen van ons land wordt nu gerestaureerd. En daarom nu in het kort de geschiedenis van deze molen.

Op 28 april 1824 werd door Jan van Steenhoven, molenaar te Ginneken, een verzoek ingediend om aan de Liesboslaan te Princenhage, thans Breda, een korenmolen op te richten. Het verzoek werd door de gemeenteraad van Princenhage afgewezen omdat de raad van mening was dat de twee in de buurt aanwezige korenmolens het best samen af konden. De zienswijze van Jan van Steenhoven was echter anders en tien jaar later probeerde hij het nogmaals. Maar er waren een viertal toekomstige buren die bezwaar aantekenden en zo ging de bouw voor de tweede keer niet door. Een paar jaar later, in 1838, kocht Jan van Steenhoven toch een stuk grond aan de Liesboslaan, groot 2120 m² van wever Jan C. van Kuyk en kreeg toen eindelijk toestemming voor de bouw. De molen werd een ronde stenen stellingmolen met drie zolders.

Jan van Steenhoven bleek een handelaar te zijn, want in 1840 verkocht hij zijn molen aan Johannes Poot, die in opdracht handelde van Willem Staps, die korenmolenaar was in Bergen op Zoom. Hij betaalde voor de molen ruim ƒ 10.000. Jan van Beckhoven bleef echter huurder en in 1841 werd het huurcontract vernieuwd. Hij bleef tot en met 1843 molenaar op De Hoop. De tweede huurder werd zijn broer Daniël Antonius van Beckhoven, die de molen ruim 25 jaar van Willem Haps pachtte.

Deze eigenaar bood in 1870 de molen te koop aan en koper werd Gaspar van Beckhoven, een broer van Daniël en sinds 1840 burgemeester van Zundert. In 1884 stierf Daniël en in 1889 werd de eigenaar Gaspar van Beckhoven, zodat de molen weer verkocht werd. De nieuwe eigenaar werd Martinus Pals uit Hoge Zwaluwe en hij liet in 1892 een huis bij de molen bouwen. Martin Pals stond bekend als 'de lijnkoekenkoning’.
1898 werd voor Pals een rampjaar want de molen brandde door blikseminslag geheel uit.

Hij bleef niet bij de pakken neerzitten en liet de molen herbouwen, maar nu wel met 10 zolders, zodat de molen 38 meter hoog werd en daarmee de hoogste molen in de Benelux.
Een stukje geschiedenis geschreven door Henk van Velzen.
-----

In De Meule nr. 83 staat een artikel over de molen.