Molen Zuidermolen / De Groote moolen, Zuidbroek

Zuidbroek, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
Zuidermolen / De Groote moolen
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10949
oude dbnr.
V6300
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zuidbroek
plaatsaanduiding
gemeente
Midden-Groningen, Groningen
plaats(en) voorheen
Uiterburen
geo positie
X: 254300, Y: 577000
N: 53.17048, O: 6.87222

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Van de Zuidermolen is het volgende bekend. Het was een standerdmolen en stond op de molenberg te Uiterburen bij het huis dat nu nog bestaat en genummerd is Heiligelaan 38.
Op 24 juli 1828 werd deze molen met woning op de molenberg verkocht door Fokko Poppes Mulder aan Boele Hendriks Briek. De molen brandde af in de nacht van 13 op 14 april 1830. De bakkers van Zuidbroek, molenaar Briek en het gemeentebestuur hebben toen een regeling getroffen met molenaar L.P. Mulder te Muntendam, dat die voorlopig het nodige graan zou malen. In dat zelfde jaar werd nog een nieuwe molen gebouwd. Dat was een achtkante bovenkruier gedekt met riet. Door een defect aan de koningsspil liep de boel warm en brandde de molen in 1884 af.

jnjv; Informatie van H. van der Kaay.
Opregte Groninger Courant, 16 juni 1761

De Erfgenamen van MENNE MENNES praesenteeren uyt de Hand te Verkopen, deRogge-Molen en Huysstaande te Visvliet; Wie daar gading van maakt, jan komen by de E. Derks by voorschreeven Molen.
Een deftig Huys voorzien met twee Kamers, en een agter Keuken, Kelder, Put en Bak, en verdere Commoditeyten, die tot een deftige Woninge behoren, staande tot Zuydbroek aan de zoo genaamde Heylige Laan, Wie vry uyt de hand gelieft te kopen, kan zig addresseeren by de Brouwer Engel Jans in bovengenoemde plaats.

aanvullingen

trivia
In 1628 mochten van de 110 bestaande molens in de provincie Groningen maar 73 blijven bestaan door het aannemen van de Provinciale Resolutie op de belasting van het gemaal. *Nergens kunnen we vinden welke molens mochten blijven bestaan. Wel werden de molens genoemd die moesten verdwijnen. De Stad Groningen en het landschap Westerwolde vielen buiten de Resolutie. Lopen we de gegevens van B. van der Veen Czn na dan komen we wat aangegeven ouderdom betreft uit op 75 molens. Zijn er toch meer blijven bestaan, of klopt het aangenomen bouwjaar van enkele molens niet? Nader onderzoek zou dit duidelijk kunnen maken.

Volgens de gegevens van B. van der Veen Czn. was ook deze molen ouder dan 1628

jnjv. Bron P. van Dijken, de Zelfzwichter

*Nb. In het boek "De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594-1856" van B.D. Poppen zijn de molens die mochten blijven staan opgenomen