Molen Hofkermolen, Bellingwolde

Bellingwolde, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
Hofkermolen
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10828
oude dbnr.
V6292
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Bellingwolde
plaatsaanduiding
dorp, in de Hofkergilde
gemeente
Westerwolde, Groningen
streek
Westerwolde
geo positie
X: 274833, Y: 572316
N: 53.12422, O: 7.17741

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De molen werd in 1801 vervangen door een achtkante stellingmolen.

"De molen van Bellingwolde komt voor op een kaart uit 1595, maar hij was al in 1577 aanwezig; deze molen stond bij de oudste Dollarddijk ter hoogte van de Hervormde Kerk, dus op het kerkenland."
"De erfpachter van dit voormalige klooster [op het Grashaus Dünebroek] - Gese Westerhuis, weduwe Johan Reinking - was tevens (mede)eigenaar van de dorpsmolen in Bellingwolde. Ze beweerde in 1628 geen windgeld te hoeven betalen; dit op grond van een oude akte uit 1577.
Dit voorrecht kon hun niet worden ontzegd: nog in 1788 hoefde de molenaar van de Hofkermolen (de molen bij het kerkhof) geen windgeld te betalen. De molen was toen al lang verplaatst naar de Hoofdweg."
Bron: "De korenmolens in Oost-Groningen vóór 1855", Otto S. Knottnerus, 2012.


aanvullingen

trivia
De coördinaten van de molen zijn zeer globaal geschat op basis van de kaart uit 1635.

Op een kaart door Bonaventura Peeters (Petri) uit 1635 (collectie Bodel Nijenhuis COLLBN Port 47 N 29) wordt bij Bellingwolde een windmolen weergegeven, waarschijnlijk een standerdmolen. De locatie is globaal te positioneren aan de noordzijde van Bellingwolde nabij de huidige Molenlaan, tussen de Hoofdweg en de waterloop die de voorganger was van het huidige kanaal.

-----

Fol 187 – 13 januari 1762 - Lubert Jans en Geeske Alberts (el) verkopen aan Folkert Jurts en Agata Aijkes (el), allen wonend te Bellingwolde, een huis en tuin en annexen, met een vrije afvaart over het land van Geertje Jans, weduwe van Hind. Jans Mulder en cons, staande bij de Hofkermolen te Bellingwolde, op het land van vermelde Geertje Jans en cons, op eigen grond. Prijs: 780 Car gld.

Fol 204 – 18 oktober 1762 - Jan Jans Mulder en Beetje Derks (el), Folkert Jurts namens zijn vrouw Agata Aijkes en met volmacht van Jan Aijkes en Trijntje Pieters (el), Jan Geerts mede voor zijn vrouw Swaantje Aijkes, Berent en Hinderik Aijkes verkopen aan Geertje Jans, weduwe van wijlen Hinderik Jans Mulder, het land dat zij tot nu toe mandelig bezeten hebben, gelegen te Bellingwolde in de Hofkergilde, aan de zuidkant in de heerd naast de Hofkermolen. Prijs: 1025 Car gld.

Fol 310-311 – 24 juli 1766 - Jan Louwijs en Maria Jans (el) hebben op 28 mei jongstleden bij executieverkoop verkocht aan Cornelis Willems, met een volmacht van zijn vrouw Geertruijt Jacobs, de behuizing, schuur en tuin, op eigen grond, [doorgehaald: en nog een tuintje achter het huis met een grondpacht van 1 Car gld aan de weduwe van Hind. Jans Mulder], met een ros- of boekweitmolen en het bijbehorende gereedschap, maar niet de kamp achter het huis. Gelegen tegenover de Hofkermolen alhier. Prijs: 935 Car gld.

De molen was van Hendrik Hendriks Mulder tot 1788,
daarna van Stoffer Folkerts en Etje Sibens tot 1831.