Molen Het Cosgen / De Gouden Bodem, Utrecht

Utrecht, Utrecht
v

korte karakteristiek

naam
Het Cosgen / De Gouden Bodem
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen, grutmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07734
oude dbnr.
V7734
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 07734 Het Cosgen / De Gouden Bodem (Utrecht)
fragment van onderstaande tekening

locatie

plaats
Utrecht
plaatsaanduiding
op het zuidwestelijke bastion
gemeente
Utrecht, Utrecht
streek
Vechtstreek
geo positie
X: 136223, Y: 455995
N: 52.09190, O: 5.11321

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
romp
open voet
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Op het Zuiderbastion van de ruïne van het kasteel Vredenburg werd in 1578 een molen van Buiten Wittevrouwen overgebracht. Gerrit en Anthonis Willemsz waren eigenaar van de molen. In 1581 was Gerrit Jansz de eigenaar. In 1587 was de molen in handen van Huybert Petersz van Wijck. In 1593 vroeg Huybert uitbreiding van zijn grond aan op het plein van Vredenburg met het doel er een rosmolen op te plaatsen. In plaats daarvan werden het vier huisjes.

In 1611 was Peter Huybertsz zijn vader opgevolgd. In 1633 besloot Peter Huybertsz zijn zoon Jan Petersz als compagnon aan te nemen, de molen heette toen "het Cosgen". Peter trok zich terug uit het bedrijf in 1655, hij verkocht zijn helft aan zijn schoonzoon Beernd Gerritsz van Elburg.

In 1666 waren Peter Huybertsz van Wijck en zijn echtgenoten al overleden, ook van Elburg was inmiddels overleden en zijn weduwe hertrouwde met Lambert Gerritsz van Spal, zij bezat nog steeds de helft van de molen. De molen had toen ook wel de naam "de Gouden Bodem".

Op 18 maart 1710 was Gerrit van Elburg nog steeds de eigenaar voor de helft van de molen, mogelijk verkreeg hij ook de andere helft. De molen was inmiddels verbouwd tot een grutmolen.

Kort vóór 1713 brandde de molen af waarna hij weer werd herbouwd op het Noorderbastion van de ruïne van het kasteel. Dit werd De Fortuin, Tenbruggencatenummer 10130.

Bron: "Zes eeuwen molens in Utrecht", W.A.G. Perks.

aanvullingen

trivia
Links molen De Eendracht [moet zijn De Cruyp MHO] en rechts van de kasteelmuur het zuidwestelijke bastion met de molen Het Cosgen. Tekening van J. Broos. Datering: 1600.

Gezicht op de stad Utrecht uit het noordwesten met links de Catharijnepoort, in het midden het restant van het kasteel Vredenburg met naast de poort het noordwestelijke bastion met de molen De Eendracht [moet zijn De Cruyp MHO] en rechts van de kasteelmuur het zuidwestelijke bastion met de molen Het Cosgen. Op de achtergrond links de torens van de Pieterskerk en de Domkerk en geheel rechts de Mariakerk.
Davy van Asperen, 8 juli 2008.