Molen De Romeyn (walmolen), Leiden

Leiden, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Romeyn (walmolen)
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
11740
oude dbnr.
V2568
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 11740 De Romeyn (walmolen) (Leiden)
Detail stadsplattegrond door Frederik de Wit, 1698

locatie

plaats
Leiden
plaatsaanduiding
orspronkelijk buiten de Rijnsburgerpoort, tijdens beleg verplaatst naar plaats bij Witte Poort waar voor het beleg de Pellecaen had gestaan
gemeente
Leiden, Zuid-Holland
streek
Leiden
geo positie
X: 93056, Y: 464000
N: 52.16069, O: 4.48192

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
romp
gesloten voet
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Roelof Gerrits en zijn huisvrouw Lysbeth Harmensdr transporteerden tijdens de eerste dagen van het beleg hun molen, die buiten de Rijnsburger Poort bij de galg stond naar binnen de stadsmuren. Omstreeks die tijd overleed Roelof, en op 23 november 1574 kreeg Lysbeth Harmensdr met Jan Corn. van Schagen toestemming van de stadsregering tot het stellen van de windkorenmolen op de wal bij de Witte Poort, daar waar voor het beleg De Arck en De Pellicaen stonden.

Nog in 1574 verkocht zij haar ½ aandeel in deze molen, kocht een molen in Noordwijk en bouwde die op bij de Witte Poort, zie De Rijn (Tenbruggencatenummer 11741).

De molen zou in 1606 bekendstaan als de molen 'de Romeyn', naar de toenmalige eigenaar Daniel Dircksz Romeyn.

De molen is getekend op een panorama van Leiden uit het westen, na 1669 en onbekende vervaardiger. Een detail met de molen is hieronder opgenomen, voor het volledige origineel zie de website van Erfgoed Leiden.

aanvullingen

trivia
Beeldbank Regionaal Archief Leiden, signatuur PV100988: "Molen van Rembrandt te Leiden (Z.-H.)"
Aquarel van L.M. Molendijk uit 1951, met verklaring op de keerzijde. Gereconstrueerde voorstelling, op basis van de plattegrond van Leiden van Pieter Bast van 1600, van de moutmolen de "Pelikaan" (Pellicaen) op het Pelikaansbolwerk bij de Weddesteeg (achtergrond) op de hoek Galgewater en Wittesingel en in 1575 door Rembrandts moeder, Lijsbeth Hermansdr. (moet zijn: grootmoeder Red.), gekocht van Jonkheer Van der Does Heer van Noordwijk. Gezien naar het noordoosten.

De titel van dit werkje uit 1951 vermeldt ten onrechte dat dit de molen van Rembrandt was. Zijn grootmoeder verkocht de molen in 1574, ruim voor Rembrandt geboren was (1606 of 1607). Red.

Beeldbank Regionaal Archief Leiden, signatuur PV3092.2a: gravure van J.L. Cornet, 1853, naar tekening van Bisschop uit 1660, "De vesten van Leyden te sien als men staet op de brugh van den Morschpoort"-..etc.. Gezicht op het bolwerk bij de Wittepoort met molen en brug over de Wittesingel en op het bolwerk bij de Morspoort gezien vanaf de Morspoortsbrug over de Morssingel naar het Galgewater (molen waar Rembrandt geboren is).

Dit laatste zal ook niet kloppen. Lysbeth Harmensdr was de grootmoeder van Rembrandt van Rijn, maar zij was sinds 1574 geen eigenaar meer van deze molen. Vanaf 1575 was ze eigenaar van De Rijn, dbnr. 2565. PW 29 oktober 2016