Molen Weltevreden, Wilp

Wilp, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Weltevreden
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
02879 a
oude dbnr.
V226
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 02879 a Weltevreden (Wilp)
Ansichtkaart, collectie SMD

locatie

plaats
Wilp
plaatsaanduiding
Rijksstraatweg 65
gemeente
Voorst, Gelderland
streek
Veluwe
geo positie
X: 206894, Y: 469929
N: 52.21501, O: 6.14654

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
inrichting
n.v.t.
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
onttakeld
geschiedenis
Hendrik Wilhelm Jansen, molenaar, geboren op 09-03-1901 te Wilp, overleden op 05-06-1990 te Zutphen op 89-jarige leeftijd

Stellingmolen “Weltevreden” aan de Rijksstraatweg 61 te Wilp gemeente Voorst (Gld) was tot 1968 in het bezit van Molenaar H.J. Jansen. Bij de molen stond een dubbel woonhuis, het muldershuis Rijksstraatweg 65 en op Rijksstraatweg 63, waar tot 1965 Jo Jansen een broer van de molenaar een bakkerij had gevestigd.

Op 1 september 1968 werd het molenaarsbedrijf verkocht aan Wolter Rattink, molenaarszoon uit Marle gemeente Hellendoorn. Van af de dertiger jaren had Jansen de stelling, de kap met wieken en het binnenwerk van de molen verwijderd. Wat overgenomen werd was een molenstomp met riet bedekt die zo lek was als een vergiet.

Rattink heeft direct na de overname het met riet bedekte bovenste deel van de molen gesloopt en dit 5 meter hoog door een stenen muur laten vervangen. In de molen werden grondstoffensilo’s ingericht met elevator en een weegbunker, een maal / menglijn met opzak-installatie. In 1974 werd achter de molen een bulkstation gebouwd. Op de plaats van de vroegere molenaarswoning en bakkerij verrees een opslagloods met kantoor- en woonruimte. Rattink huwde in 1972 met een molenaarsdochter uit Erle in Duitsland en nam ook dit molenaarsbedrijf over.

Door de snelle veranderingen op de markt werden beide molenaarsbedrijven in het begin van de tachtiger jaren afgestoten.

Informatie: Wolter Rattink, 23 maart 2020

Deze molen was van mijn grootvader. Als klein jochie heb ik er veel tijd doorgebracht. Ik lees dat de molen sinds 1925 stil ligt, maar dat klopt niet. De molen is tot zeker in de jaren '80 in bedrijf geweest als korenmolen. De kap was er wel af, maar er werd gemalen op elektra meen ik. Mijn grootvader heeft de molen overgedaan aan zijn knecht. Die heeft nog enige jaren als molenaar gewerkt.
Bij de molen hoorde ook een bakkerij, die werd gerund door een broer van mijn grootvader. De beide families woonden in het woongedeelte van de bakkerij. Eind jaren '60 is de bakkerij gesloopt en heeft mijn grootvader een bungalow gebouwd op nummer 65.
In de familie waren meerdere molens, die in Vierakker en Baak, beiden in de buurt van Zutphen, waren ook tot voor kort nog in de (verre) familie. Bij al die molens was ook een bakkerij. Volgens overlevering zat een van mijn voorvaders in de buurt van Empe op een watermolen. Hij kreeg meerdere zoons die allemaal op hun beurt weer molenaar zijn geworden op de molens in Wilp, Vierakker en Baak.

Informatie van Erik Jan Jansen, 23-10-2013
nog waarneembaar
Stenen onderbouw.