Molen De Zwaluw, Uithuizen

Uithuizen, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
De Zwaluw
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00500
oude dbnr.
V492
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 00500 De Zwaluw (Uithuizen)

Ansichtkaart serie 4 nr 4, foto W.O. Bakker, coll DVM

locatie

plaats
Uithuizen
plaatsaanduiding
buurtschap Valom, in de polder
gemeente
Het Hogeland, Groningen
plaats(en) voorheen
Valom
geo positie
X: 242858, Y: 607282
N: 53.44451, O: 6.70947

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
20 voet, één roede met zelfzwichting en één met oud-hollands
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
In 1943 werd de molen nog gerestaureerd.

1e eigenaar was molenaar/bakker K.Sikkema
2e eigenaar was molenaar/bakker J. Start.

In 1948 had de molenaar/bakker Start nog maar weinig werk te doen. Een sloopvergunning werd verleend op 7 mei 1949, al spoedig in februari 1950 maakten de slopers een einde aan het bestaan van de molen.

Bron: onbekend.
-----

Ten tijde van de bovenste opname was de in de buurtschap Valom staande pel- en korenmolen nog eigendom van de fam. Sikkema.
De eerder als bakkersknecht te Uithuizen werkzame Jakob Start nam in 1942 de molen met bakkerij en kruidenierswinkel van de fam. Sikkema in eigendom over.
De weduwe van de in 1966 overleden molenaar Start sloot haar “Noordelijkste kruidenierswinkeltje van Nederland” blijkens een artikel in het Nieuwsblad van het Noorden van 24 maart 1984 in het voorjaar van dat jaar.

In een reactie in de rubriek “oude foto’s kijken” in het Nieuwsblad voor de Eemsmond van 2 februari 1984 van dhr. A. Doff, te Uithuizen (welke eerder naast de molen op Valom had gewoond):
In de periode dat Klaas Sikkema molenaar was, werd een gebroken houten roe door een ijzeren vervangen. Deze roe werd ook voorzien van zelfzwichting door molenmaker Takens, die enige weken bij de fam Start in de kost was, ook om t.b.v. de zelfzwichting ook de gietijzeren bovenas te doorboren.

Geert L. Nienhuis, 18 jan. 2021.

aanvullingen

trivia
De buurtschap Valom in de polder, ontstaan in 1827 na de aanleg van de Noorderdijk, kon het niet stellen zonder een korenmolen, eens in het bezit van molenaar/bakker K. Sikkema. De molen werd gebouwd in 1886 en droeg de naam de Zwaluw
Voor de achtkante bovenkruier met stelling kreeg eigenaar J. Start op 7 mei 1949 een sloopvergunning, daarna volgde afbraak.
Bron: A. Bolt, geschiedenis van Uithuizen.
-----

Het achtkant was afkomstig uit één van de poldermolens van de Grote Veenpolder in Friesland en was een bewoonde molen, de grote (woon)ramen in het tussenstuk werden naar Valom meegekomen. Bron: informatie van W.O. Bakker.
Martin E. van Doornik
-----

Limburger Koerier, 12-03-1928

Korenmolen de Zwaluw te Uithuizen. Vrijdagmiddag geraakte de zoon van dhr. K.S. in den polder nabij Groningen in den korenmolen van zijn vader tusschen een der spillen, met het gevolg dat zijn beide bovenbenen werden gebroken en hij ernstig aan het hoofd werd gewond. De kleren werden hem van het lijf gerukt. Dr. M. verleende hem eerste hulp waarna de patiënt in zeer zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis te Groningen is vervoerd.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 16 mei 2021


-----
Provinciale Noord-Hollandsche Courant, 14 maart 1928:
"De zoon van den heer K. Sikkema in den polder te Uithuizen (Gr.) geraakte in den korenmolen van zijn vader tusschen een der spillen, met het gevolg, dat beide bovenbeenen werden gebroken en hij ernstig aan het hoofd werd gewond. De kleeren werden hem van het lijf gescheurd. In deerniswekkenden toestand is de ongelukkige naar het ziekenhuis te Groningen vervoerd."