Molen van Everts, Bonnerveen

Bonnerveen, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Everts
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
04418
oude dbnr.
V636
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens
media-bestand
Molen 04418 Molen van Everts (Bonnerveen)
Foto: n.n., op de askop staat de molenaar vol trots!

locatie

plaats
Bonnerveen
plaatsaanduiding
0.3 km ten Z van de kerk, aan zuidzijde hoofdweg.
gemeente
Aa en Hunze, Drenthe
geo positie
X: 252023, Y: 560566
N: 53.02327, O: 6.83325

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
inrichting

2 koppels stenen, electromotor 5 pk

versieringen

Op 18 mei 1841 werd de gevelsteen gelegd.

plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
bovenas
fabrikant asnummer fabricagejaar jaar gestoken jaar verdwenen lengte
Muinck Keizer, J.M. de ✉︎ 140 1907 1907? 1946 05,35
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis

18-08-1840: Nederlandsche staatscourant

In het verloopene tijdvak is concessie verleend voor het oprigten : van eenen wind-, koren- en pelmolen, te Gieterveen, en van eenen dergelijken molen, te Bonnerveen, beiden onder de gemeente Gieten; van eenen wind-korenmolen te Gasselternijeveen, gemeente Gasselte; van eenen houtzaagmolen te Assen; van eenen houtzaagmolen, tevens ingerigt tot het malen van eiken schors, te Hoogeveen; van eenen olie- en pelmolen, ter zelfdeplaatse; van eene azijnrnakerij, te Meppel; van kalkbranderijen, te Gasselternijeveen, gemeente Gasselte , en le Hoogeveen ; van eenen wind-korenmolen te Gasselternijeveen, gemeente Gasselte; van eenen houtzaagmolen te Assen; van eenen houtzaagmolen, tevens ingerigt tot het malen van eikenschors, te Hoogeveen; van eenen olie- en pelmolen, ter zelfde plaatse; van eene azijnmakerij, te Meppel; van kalkbranderijen, te Gasselternijeveen, gemeente Gasselte, en te Hoogeveen.

1841: De molen van Bonnerveen was een ronde stenen bovenkruier en werd in 1841 gebouwd.

18-05-1841: werd de gevelsteen gelegd. Deze steen heb ik nog, maar de tekst is onleesbaar. Ook heb ik nog de houten as waarmee de pongen (zakken) naar boven werden gehaald. De eerste eigenaar was de fam. Groenwold uit de Groeve, later kocht Oldekamp hem en in 1914 kwam hij in het bezit van mijn opa, Henderikus Everts, hij was al enige jaren molenaarsknecht, eerst op de molen in Gieten en daarna op de molen in Bonnen. Hij heeft nog eens een 16 meter lange rouw (roede) uit Siddeburen gehaald met een paard en mulderwagen en daarachter een mallejan (bomenwagen).

Vóór 1933 werd de molen nog geheel opgeknapt, de binnenroede werd voorzien van zelfzwichting. 
In 1945 droeg Henderikus Everts de molen aan zijn zoon Hendrik over. Deze zag geen kans meer de molen te handhaven en in 1946 werd de molen gesloopt. Bij de sloopwerkzaamheden werd de as naar beneden gegooid, waarbij het bovenwiel door de lucht slingerde. Enkele onderdelen, zoals de roeden en de gietijzerenas nummer 140 (gegoten in 1907 bij J.M. de Muinck-Keizer te Martenshoek) gingen naar een molen te Staphorst/Lankhorst (Tenbruggencatenummer 02630). Met de stenen van de molen bouwde Hendrik Everts een pakhuis met daarin een elektrische maalderij en zette zo het bedrijf voort tot begin 1970.

Informatie van Jantinus Everts, Bonnerveen

29-10-1912: Provinciale Drentsche en Asser courant 
Gevraagd een Korenmolenaarsknecht, zijn werk geheel of ten deels verstaande, door L. Oldenkamp, Molenaar te Bonnerveen, gemeente Gieten.

aanvullingen

trivia

De boerderij op de foto behoorde bij de molen. Omstreeks 1928 is het achterste gedeelte van de boerderij vernieuwd. De gebinten (mogelijk een roe ) in het nieuwe schuurgedeelte zijn afkomstig uit de molen van Bonnen.

Volgens de boeken van Wouda, zeilmaker te Meppel huurde de molen de zeilen van 1879 tot 1917, er werden echter 2 maten zeilen gehuurd, 69 en 70 voet, dit verschillende maten kunnen betrekking hebben op veranderingen aan het gevlucht of verbeteringen van foutief opgemeten lengten.
Ook is het niet uitgesloten dat molenaars grotere of kleinere zeilen wilden gebruiken. Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet (32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Geen huur van 1904 - 1907.