Molen van Baas, Stadskanaal

Stadskanaal, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Baas
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10900
oude dbnr.
V6225
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 10900 Molen van Baas (Stadskanaal)
Ansichtkaart

locatie

plaats
Stadskanaal
plaatsaanduiding
achter de brugwachters-Unikenstraat 108
gemeente
Stadskanaal, Groningen
plaats(en) voorheen
Wildervank
geo positie
X: 256155, Y: 560795
N: 53.02456, O: 6.89488

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
inrichting
3 koppel maalstenen waarvan vermoedelijk 1 koppel kunststenen
versieringen
De sluitstenen van deze molen zijn nog bewaard gebleven welke thans zijn ingemetseld in een garage die daar nu staat.
Op de sluitstenen staat het volgende vermeld:

18 G.H.B.M. de V. 98.



plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
1921 afgebroken tot onderbouw 1980 restant afgebroken
geschiedenis
Een kleine achtkante houtgedekte stellingmolen op een vierkant houten onderstuk.
De molen werd gebouwd in 1898, voor Geert Hendriksz Baas. G.H. Baas had een vergunning voor een wind- en stoomkorenmolen.
Bij de bouw werd gebruik gemaakt van een afgebroken, in 1860 gebouwde, koren-, pel- en zaagmolen uit Annerveenschekanaal gem. Anloo (Klamer)(L.M.Schukking).

Na stormschade werd het achtkant in 1921 afgebroken, sindsdien werd het bedrijf uitgeoefend met behulp van een elektromotor van 10 pk in het vierkante onderstuk. De inrichting van de molen betrof 3 koppel stenen, waarvan 2 koppel natuursteen waren en vermoedelijk 1 koppel kunststenen.

Tot in de jaren zestig werd er door Hendrik Baas (zoon van van Geert Hendriksz Baas, overleden in 1974) nog af en toe met de molen gemalen. Na de dood van H. Baas raakte de maalderij in verval.

Het onderstuk werd in de tachtiger jaren van de 20 eeuw eveneens afgebroken

Informatie van Marijn Sijbom.
Bron: K.Baas
Streekhistorisch centrum te Stadskanaal

*Het was een gemetselde stenen onderbouw welke in 1980 bijna geheel is gesloopt om plaats te maken voor een terras. De onderste lagen van het metselwerk dienen nog als omheining voor het terras en ook zijn restanten van molenstenen in de terrasbestrating verwerkt.

De plaats van deze molen was aan de Unikenstraat 108 te Stadskanaal, voorheen onderdeel van de gemeente Wildervank, tegenwoordig gemeente Stadskanaal.

Dus niet in Wildervank, gemeente Veendam zoals gemeld in de tekst.

Informatie van Klaas Baas, 1 augustus 2008



nog waarneembaar
Fundering van ca. 50 cm hoog.

aanvullingen

trivia
Standplaats tegenover de Bonnermond bij 1e verlaat .
Zuidoost van de Dalweg .

*Een scheepsjager met paard staat stil voor de fotograaf. Op het paard zit een kind. Ook de molenaar heeft blijkbaar in de gaten dat er gekiekt wordt. De knecht en de klandizie zijn zo te zien ook geattendeerd. Vier man op een stelling van een ranke molen. We zijn aanbeland bij de molen van Baas aan het Stadskanaal in de toenmalige gemeente Wildervank. Eind jaren zestig werd dit gedeelte van Wildervank bij de nieuwe gemeente Stadskanaal gevoegd.

De afgebeelde molen was geheel van hout en stond op een vierkant onderstuk. Oorspronkelijk kwam de molen uit het nabijgelegen Drentsche Annerveenschekanaal alwaar hij diende als koren-, pel-, en zaagmolen. De molen leverde onder andere hout aan een nabijgelegen scheepswerf en stond naast het nu nog bestaande Grevelynckhuis. De bijbehorende kolk voor het wateren van de boomstammen was tot ver in de vorige eeuw nog goed zichtbaar.

De molen werd in 1898 door G. Baas aangekocht en naar Wildervank overgeplaatst: aan de Unikenstraat in de nabijheid van het 1e of Springersverlaat. Over windvang had men in het open Veenkoloniale landschap niet te klagen. Vanaf de stelling waren de molen van Gieterveen en de molen van Mulder Pot te Oude Pekela goed te zien.
De klapbrug lag over het dwarsdiep dat het Stadskanaal verbond met het achtergelegen Noorderdiep. Baas was naast molenaar ook nog eens kastelein en kruidenier. Het derde pand rechts was de bijbehorende kroeg annex winkel. De molen werd in 1921 omgezet in een elektrische maalderij. Slechts het vierkante houten onderstuk, dat nog altijd herinnerde aan de oude houtzagerij van Annerveenschekanaal, bleef staan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd dit onderstuk gesloopt. - weer verdween een stukje molengeschiedenis in de Veenkoloniƫn.

jnjv. Bron de Nieuwe Zelfzwichter - 01 2006 H.A. Hachmer