Molen van Leeuwen, Leeuwen

Leeuwen, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Leeuwen
modeltype
watervluchtmolen
functie
korenmolen, oliemolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Maasnielderbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03903
oude dbnr.
V1883
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 03903 Molen van Leeuwen (Leeuwen)
Foto: collectie Rob Pols

locatie

plaats
Leeuwen
plaatsaanduiding
Schilbergseweg 8
beek
Maasnielderbeek
gemeente
Roermond, Limburg
streek
Midden-Limburg
geo positie
X: 197391, Y: 358452
N: 51.21387, O: 5.99389

constructie

modeltype
watervluchtmolen
krachtbron
water
functie
romp
achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
Dekkerwieksysteem
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
als watermolen 1865 windmolen toegevoegd
verdwenen
door oorlogsgeweld
geschiedenis
In 1825 kreeg Jan Hubert Maessen uit Maasniel toestemming van het provinciaal bestuur om op de Maasnielderbeek een oliemolen te bouwen.

In 1839 liet hij in de oliemolen een koppel stenen plaatsen voor het malen van graan. De Maasnielderbeek werd later de Nielderbeek genoemd. In de zomermaanden kon er niet gemalen worden, omdat er te weinig water stond in de beek.

In 1844 vroeg Jan Hubert Maessen toestemming om een rosmolen bij de watermolen te plaatsen, zie dbnr. 13028. In het midden van de 19e eeuw stonden beide molens op naam van de burgemeester Willem Maessen. Zijn erfgenamen verkochten in 1858 de molen aan de toenmalige pachters Cecilia Keysers en echtgenoot Peter Nijsen die pachter en molenaar was.

Nijsen plaatste in 1860 een stoommachine. In 1865 kreeg hij toestemming om er een windmolen te bouwen. Het achtkant stond op het stenen gebouw van de waterradmolen en is daarop waarschijnlijk vóór 1868 geplaatst. Het was oorspronkelijk een gecombineerde koren- en oliemolen die naar behoefte van wind- of waterkracht gebruik kon maken.

Ruim honderd jaar was de molen in het bezit van de familie Nijsen. Na het overlijden van Cecilia Keysers vond een deling van de nalatenschap plaats. Peter Hubert ontving de helft, de kinderen kregen de andere helft van de bezittingen.

Bij boedelscheiding in 1897 werden de molenaars Jan (Sjang), Andreas (Andries), en Jacques, alsmede Margaretha (Greet), ongehuwd en huishoudster van beroep, eigenaren van de toen genoemde wind-, water- en stoomgraanmolen en oliemolen. Jan en Andreas kochten hun familieleden in 1898 uit.

Na 1918 was de olieslagerij niet meer lonend en werden de kantstenen gebruikt voor het malen van specerijen. In 1925 en 1927 werd het bedrijf verder uitgebreid voor de handel in graan, veevoer, waaronder veel lijnkoeken en kunstmest. Voor het vervoer van graan en meel tussen de klanten en de molen werd in die tijd veel van de molenkar gebruik gemaakt. De firma voerde dé naam Gebr. Nijsen. De ongehuwde Sjang was in feite de molenbaas.
De roeden waren medio 1930 van 'Dekkerwieken' voorzien.

In de jaren veertig waren de volgende leden van de familie Nijsen, ieder voor 1/7 deel eigenaar: -
Franciscus Hubertus, molenaar in Maasniel;
Johannes Hubertus, landbouwer in Maasniel;
Mathilde Cecilia, firmanten in Maasniel;
Margaretha Elisabeth, gehuwd met Andreas Timmermans molenaar in Herten;
Jacobus Johannes, molenaar in Venray-Veulen; Peter Wilhelmus, hoofdonderwijzer in Bemmel ~Gld.);
Peter Johannes, religieusbroeder in Maastricht.

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog verkeerde de houten windmolen in tamelijk slechte staat. Van de lui- tot de kapzolder was het achtkant in sterke mate door de boktor aangetast. Midden november 1944 bereikten Britse troepen de westelijke Maasoever bij Roermond en kwam de oostelijke oever onder Brits artillerievuur te liggen. De molen liep daarbij enige schade op. Op 19 november 1944 werd hij door de Duitsers opgeblazen.

Bron: De Molens van Limburg van P.W.E.A. van Bussel 1991.

aanvullingen

trivia
Het betreft hier een verdwenen combinatie van water- en windmolen (zgn. watervluchtmolen).

De molen stond oorspronkelijk in Leeuwen, een buurtschap in de vroegere gemeente Maasniel. Later is dit samengevoegd tot Leeuwen-Maasniel.
-----

We hebben ontdekt dat onze grootvader of zijn broer Sjang voor de oorlog werd uitgeroepen tot beste molenaar van het land, en dat de uitreiking van deze onderscheiding plaatsvond voor de oorlog in Amsterdam in Hotel Krasnapolsky.
Frans Nijsen, 7 jan. 2021.