Molen Binnendijksche Buitenveldersche Polder, Molen nr. 1, Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Binnendijksche Buitenveldersche Polder, Molen nr. 1
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06657 m
oude dbnr.
V1786
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Amsterdam
plaatsaanduiding
aan het Kruidmakerspad (Wiegelstraat, Saffierstraat)
gemeente
Amsterdam, Noord-Holland
plaats(en) voorheen
Nieuwer-Amstel
streek
Amsterdam
kadastrale aanduiding 1811-1832
Nieuwer-Amstel C (1) 502 De Binnendijkse Buitenveldertse Polder
geo positie
X: 121722, Y: 484845
N: 52.35050, O: 4.89879

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
inrichting
scheprad 6,28 m Ø, 50 cm ↔ (1864)
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
26,50 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
1801 verbrand en herbouwd
verdwenen
deels afgebroken onderbouw later gesloopt
geschiedenis
De onderbouw van de 17e-eeuwse molen was in de eerste helft van de negentiende eeuw in steen vernieuwd. Hij bleef tot het einde een schepradmolen.

Per 1 mei 1866 werd hij buiten werking gesteld, omdat de beide vijzelmolens geacht werden voldoende te zijn voor de bemaling van de polder. Op 20 oktober 1866 besloten de poldermeesters een roede uit de niet meer gebruikte eerste molen te plaatsen in de tweede molen, waarvan een roede vermolmd was.

De deels onttakelde molen werd op 13 juli 1867 geveild en voor ƒ 1941 gekocht door de Amsterdamse kuiper J.H. Kiesouw. Deze brak de molen niet af, maar verhuurde hem voorlopig als woonruimte. Naar alle waarschijnlijkheid werd het eiken achtkant in 1889 bij de bouw van de korenmolen De Hoop te Wervershoof gebruikt.

Bron: De Molens van Amsterdam III.
-----

De Nieuwe Haagse Nederlandse Courant, 9 feb. 1801:
"AMSTERDAM, den 7 February ...
Denzelven avond omstreeks agt uur ontstond in een watermolen, aan het zogenaamd Amsteldykje of Kruitmakerspad, buiten de Utrechtse poort, een hevige brand, die, ondanks de aangewende hulp, zoo sterk de overhand nam, dat tusschen half tien en tien uuren het bovenste gedeelte instorte, en verder de geheele Molen door de vlam verteerd wierd."

Amsterdamse Courant, 18 april 1801:
"Poldermeesteren der Binnendyksche Buitenveldersche Polder, onder het Departement van den Amstei, zullen op Maandag den 4 Mey 1801, ’s middags ten 12 uuren, in het Polderhuis aan de Weterings-Poort, buiten Amsterdam, by publieke Inschryving en Opslag, besteeden: Het maaken en compleet opleveren van een agtkante SCHEPRAD - WATERMOLEN, ter plaatse alwaar de. voorige Molen is afgebrand, naby het Tolhek, aan den Amsteldyk, onder Nieuwer-Amstel, met de Leverantie der benoodigde Materialen. Waarvan de Bestekken, 8 dagen vóór de Aanbesteeding, te zien en te leezen zuilen zyn in ’t Polderhuis voorn., te Amstelveen in het Dorstige Hart, aan Ouderkerk in Paardenburg, aan den Uithoorn in het Rechthuis, aan halfweg Haarlem en Amsterdam by de Wed. Hallemans, te Haarlem in de halve Maan, aan het Goudsche Tolhuis, onder Nieuw-Veen, en te Utrecht buiten de Tolsteeg-Poort by den Castelein Goedt. Zynde de Tekening in voorn. Polderhuis te zien."
-----

De Standaard, 3 aug. 1876:
"AANBESTEDINGEN
Door het College van het Dagelijksch Bestuur van den Binnendijkschen-Buitenvelderschen Polder werd gisteren middag, in het Polderhuis, buiten de Weteringbarrière, bij enkele inschrijving, publiek aanbesteed: Het maken der gebouwen en inrichtingen, benoodigd voor een te stichten stoomgemaal in genoemden Polder, aan den Amstel, in de waterleiding van den molen No. 1."