Molen Holierhoekse en Zouteveense Polder, Schouw- of Slinkslootmolen, Schipluiden

Schipluiden, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Holierhoekse en Zouteveense Polder, Schouw- of Slinkslootmolen
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
15918
oude dbnr.
V15918
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Schipluiden
plaatsaanduiding
aan de Vlaardingervaart
gemeente
Midden-Delfland, Zuid-Holland
streek
Delfland
geo positie
X: 81712, Y: 440424
N: 51.94743, O: 4.32121

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

aanvullingen

trivia
Dagblad van 's Gravenhage, 31 juli 1829

Zouteveen (bij Vlaardingen), den as Julij. Heden morgen, ten halt vijf ure , een zwaar onweder over deze gemeente uitbarstende, schoot een bliksemstraal op de roeden van eenen watermolen en verbrijzelde die tot aan de as in ontelbare stukken , welke tot op 50 ellen afstands van en rondom den molen, in het veld en water verspreid werden; van welke as de bliksem den geheelen molen schijnt doorgeloopen te zijn , alzoo de watermolenaar, die zich in eene nabij staande en aan hem toebehoorende zomerwoning bevond, zijne kinderen hoorende schreeuwen, en daarop naar den molen geloopen zijnde, aldaar al zijn huisraad, door elkander en in stukken verspreid , en ook zijne vrouw bedwelmd op den grond liggende vond, en ontdekte dat de molen reeds boven in vollen brand stond. Gelukkig is de vrouw, die op dat oogenblik niet gaan kon, door behulp van eenen toevallig aldaar met een schuitje aankomenden bouwman, in dat schuitje gebragt, waarin vervolgens ook des molenaars zeven kinderen (waarvan eenige aan de mazelen zich te bed bevonden) zijn geborgen. Onbegrijpelijk is het, dat geene van deze kinderen eenig letsel hadden, alzoo ook de bedsteden klein geslagen waren en de stukken op de bedden lagen. De brand van den molen is zoo snel toegenomen , dat die en de bijstaande zomerwoning met de stalling, inden tijd van een groot uur, geheel afgebrand en ingestort zijn; zijnde echter door de spoedige hulp met eene brandspuit van de naburige gemeente Schipluiden, het brandend hout gebluscht en eene zeer nabij staande woning, hooiberg en hooischelf bewaard gebleven. Nog moet men als een Wonder beschouwen, dat, terwijl een man, die bezig was om kleeden te helpen brengen over gemelden hooiberg, om die te kunnen nat houden, ten einde het schielijk vlam vallen van het riet te beletten, op den kant van dien hooiberg bij eene bergroede stond, die zelfde bergroede door een' anderen bliksemstraal van boven tot onder is gespleten zonder dat die man daarvan eenig gevoel gehad heeft. Door deze ramp hebben de ingelanden met alleen een molen, maar heeft de molenaar alles verloren, waarvan niets was geassureerd, en waardoor de molenaar met zijne vrouw en zeven kinderen, zich in de bitterste armoede bevinden, hebbende niets behouden dan de kleederen , met welke zij gevlugt of geborgen zijn ; waarom zij aan de mededeelzaamheid hunner milddadige medemenschen worden aanbevolen , en de giften voor die ongelukkigen gaarne , door den burgemeester van Zouteveen, zullen worden ontvangen en aan hen uitgereikt.

-----

De Rotterdamse Courant, 1 aug. 1829

De Burgemeester van Zouteveen bedankt bij deze den edelmoedigen Zender van f 25,00, met eene geleidende missive uit Rotterdam, geteekend S, ten behoeve van den Watermolenaar, die door den Brand op den 25 dezer zijne geheele bezitting verloren heeft.

-----

Dagblad van 's Gravenhage, 21 augustus 1829

De ondergeteekende , Burgemeester van Zouteveen bedankt den edelmoediger gever iV. N., in 's Gravenhage, voor de f 12., door den Weleerw. heer F, de Willigen, Predikant aldaar, namens denzelven, aan hem ter hand gesteld, ten behoeve van het huisgezin van den Watermolenaar,