Molen Getijdenmolen bij Schakerloo, Tholen

Tholen, Zeeland
v

korte karakteristiek

naam
Getijdenmolen bij Schakerloo
modeltype
getijdenmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
toestand
verdwenen
beek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
15195
oude dbnr.
V15195
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Tholen
plaatsaanduiding
nabij Schakerloo
beek
gemeente
Tholen, Zeeland
plaats(en) voorheen
Schakerloo/ Het Oudeland
streek
Tholen
geo positie
X: 72491, Y: 392474
N: 51.51522, O: 4.19851

constructie

modeltype
getijdenmolen
krachtbron
water
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
In 1248 werd bij een giftbrief van graaf Willem II aan Allaard van Duvenee de watermolen van Schakerloo in beheer gegeven.

Bronnen:
- "De oudste molen van Sluis, getij-molen of tóch windmolen?", J.J. Lambert, Jaarboek 1965/1966, Heemkundige Kring West Zeeuwsch Vlaanderen.
- "Bewogen van Eb en Vloed", E. van Wijk, 1995 (molen nr. 2). Verzameling H. van der Kaay.
-----

De graaf van Holland bevestigde op 23 mei 1256 Allard van Duvenee in zijn bezit in o.a. Schakerlo (op het eiland Tholen, ten zuiden van de latere stad Tholen). Oorkonde te vinden in: Kruisheer, J.G. ed.. Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299. II, 1222 tot 1256. Assen / Maastricht, 1986, nr. 1098:
"• Item molendinum aquaticum in Scakersloe … • quicumque de officio de Scakersloe molerit ad aliud molendinum quam ad suam, nomine pene deberet solvere sculteto sex solidos et scabinis tres solidos veterum Flandrensium."
Dit was dus een banmolen van het ambacht Schaker(s)lo, kennelijk een graanmolen. Wie op een andere molen ging malen moest een boete van 9 oude Vlaamse schellingen betalen: een flink bedrag in die dagen.

Verrassend is de aanwezigheid van een door het water aangedreven molen in Schakerlo wel: welk water dreef die molen dan aan in dat veengebied met relatief dun kleidek? Bij het spuien bij laag water? Het maaiveld in Schakerlo ligt nu tussen 1,2 en 0,5 m - NAP. Het moet in de dertiende eeuw veel hoger gelegen hebben.

Plaats van de molen: van de kerk van Schakerlo resteert nog een op een forse heuvel gelegen kerkhof. Ten oosten van de noord-zuidlopende straat Oudendijk ligt een oude kreekrest. Mogelijk stond de molen aan of in die kreek, en dan wat zuidelijker richting (Ooster)Schelde. Maar dat blijft gissen.

K. Leenders, 13 mei 2022.

aanvullingen

trivia
De coördinaten zijn geschat, gebaseerd op de plek waar vroeger een duiker in de oude loop van de huidige Ceresweg lag.