Molen Westermolen, Schagen

Schagen, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Westermolen
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
poldermolen
bouwjaar
toestand
in opslag
adres
p/a Witte Paal 336
1742 LE Schagen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
12339
oude dbnr.
H1494
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Schagen
plaatsaanduiding
gemeente
Schagen, Noord-Holland
geo positie
X: 116294, Y: 532275
N: 52.77639, O: 4.81361

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
9,00 m
vang
?
overbrenging

?

false

wiekvorm
Oud-Hollands

eigendom

eigenaar
Aannemersbedrijf De Leeuw BV te Schagen
eigendomsvorm
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
in opslag
bouwjaar
gedemonteerd
verdwenen
geschiedenis

Het betreft hier van origine de overblijfselen van een tussen 1977 en 1980 gesloopte Friese poldermolen, genaamd Westermolen, bij Winsum.
Op 10 augustus 2007 arriveerde het achtkantje op het Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest. In het erfgoedpark zou de molen als lattenzager op een droogschuur dienst gaan doen.
Op 3 mei 2008 kreeg de molen uiteindelijk zijn plaats op het dak van de droogschuur. Tijdens deze gebeurtenis werd bekend gemaakt dat deze molen voortaan de naam 'De Jonge Leeuw' zou dragen uit erkentelijkheid voor de bijdragen van de eigenaar Klaas de Leeuw aan de Stichting Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop'.
In 2010 besloot de eigenaar de molen wegens technische problemen uit het erfgoedpark weg te halen. In de plaats hiervan is in de zomer van 2010 op de droogschuur van het Erfgoedpark een geheel nieuwe molen gebouwd. Deze molen heeft als naam gekregen ‘De Corneliszoon’. Deze naam verwijst naar Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, de man die aan het eind van de 16e eeuw de uitvinding van de windaangedreven houtzaagmolen op zijn naam liet zetten. Deze uitvinding was mede van grote invloed op de economische, culturele en sociale ontwikkeling in de 17e eeuw, leidend tot een grote bloeiperiode, de ‘Gouden Eeuw’.
Situatie febr. 2016: de Westermolen bevindt zich bij aannemer Klaas de Leeuw in de werkplaats in Schagen, en is net weer helemaal opgekalefaterd. Men gaat nu nog 2 nieuwe roeden maken want de oude waren helemaal verrot. Er is momenteel interesse van een Stichting op Kampereiland die een middeleeuwse sluis, een stoomgemaal en een dieselgemaal beheert. Ook is De Leeuw onlangs benaderd door de Zaanse Schans die op zoek zijn naar een watermolentje om een poldertje te bemalen.