Molen (snuifmolen), Overschie

Overschie, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
(snuifmolen)
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
trasmolen, snuifmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08793
oude dbnr.
V8793
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens

locatie

plaats
Overschie
plaatsaanduiding
Rotterdamse Schie o.z.
gemeente
Rotterdam, Zuid-Holland
streek
Rotterdam-Overschie-dorp tot De Zweth
kadastrale aanduiding 1811-1832
Overschie B (1) 148 Hendrik Veijgeboom, koornmolenaar
geo positie
X: 89071, Y: 439760
N: 51.94238, O: 4.42836

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
geschiedenis

Jan van Geer bouwde in 1732 op een langs de Zestienhovensekade in de Schie gelegen stuk voorland, een windmolen met knechtenwoning en koepel. Hij verkocht alles in 1768 aan Jan Bonk, die er in 1795 de fraaie buitenplaats Nut bij Vreugd liet aanleggen, die zowel per rijtuig als schuit goed te bereiken was.

De buitenplaats bestond uit een mooi herenhuis in een fraai aangelegde tuin met vruchtbomen en vele tuinornamenten. Een theekoepel stond aan de Schie. Verder had het een ruime wagenschuur, een grote paardenstal en droogkassen.

Een stenen tras- en snuifmolen werd enkele jaren vóór 1800 door Jan Bonk naast zijn buiten gebouwd. Na het overlijden van Jan Bonk in 1800 werd het bezit openbaar verkocht.

 31 juli 1810, Rotterdamse courant
"ABRAHAM SCHERMERS, Makelaar te Rotterdam, zal, op MORGEN den 1 Augustus 1810, des namiddags ten half vier uren, in het Logement genaamd het Zwynshoofd, aldaar publyk veilen én verkoopen: een hegt, sterke en extra aan de Vaart welgelegen Agtkante VERW-, TRAS- en SNUIFMOLEN, voorzien van drie paar KANTSTEENEN , met derzelver Builkisten ; twee Trasstampers , Snuifkappery en twee paar platte Steenen, met de daar naaststaande Molenaars- of Knegtswoningen , ruim Pakhuis , waarin een Paarden-Molen, Droogkaste, Wagenhuis en verdere Getimmerte; mitsgaders van een welaangelegde BUITENPLAATS, genaamd NUT BY VREUGD, bestaande in een uit den grond Nieuw gebouwd modern Heerenhuis, waarin agt zeer proper Behangen Vertrekken , waarvan drie Gestucadoord, Domesticque Kamera, ruime-Keuken, Kelder. Provisiekamer en verdere Services, fraai aangelegd Engelsch Plantsoen, Slingerbosch; hebbende eene aangename Wandeling langs de Schie en de Weg van Schiebroek; de Tuin voorzien van de exquiste Vrugtboomen,
Moestuin, en verdere Bepoting en beplanting en Erve, waarvan zoo met Rytuig met de Volkschuit, van Rotterdam en Delft, commood kan worden aan- en afgekomen, alles staande en gelegen by Overschie, onder de Jurisdictie der Stad Rotterdam en den Ambachte van Overschie, belast met twee Erfpagten, te samen f 47:'s Jaarlyks , zullende HEDEN, des namiddags van drie tot achtt uren, en MORGEN , des voormiddags van negen tot twaalf uren , kunnen worden bezigtigd; mits voorzien zynde van een Consent-Biljet, door voornoemden Makelaar ondergeteekend zynde zulks mede te bekomen by A. OUWELEEN, Mr. Timmerman te Overschie."

In 1816 kwam de buitenplaats weer onder de hamer. De fabrikant Van der Poel kocht het herenhuis.

24-12-1825, Rotterdamsche courant

Te huur of te koop de achtkante Wind- Pelmolen, staande en gelegen aan de Zestienhovenschekade, onder Overschie, wijk X, no.22, te bevragen bij J. Schellekens, Mr. Timmerman, in de Weste-Wagenstraat, wijk E, no 699, ye Rotterdam.

 10-01-1828, Rotterdamsche couran
"TER VERPLAATSING UIT DE HAND TE KOOP een hechte, sterke, Achtkante WIND-PELMOLF.N (voormaals Tras- en Snuifmolen), staande nabij den dorpe van Óverschie, aan de Trek vaart, op de Plaats Nut bij Vreugd.
Te bevragen bij den Mr. Timmerman en Molenmaker JOH. VAN WEEGHEL, te Overschie. of den Mr. Timmerman H. SALTERS, op de Glashaven , te Rotterdam."

In 1850 werd het aangrenzende weiland bij de grond van het buiten getrokken, waarop later een speeltuin werd aangelegd.

 07-09-1852, Rotterdamsche courant
"OPENBARE VRIJWILLIGE VERKOOPING. De Notaris L. C. DIJXHOORN, residerende te Overschie, als last hebbende van zijne Principalen, die daartoe door de Arrondissements-Regtbank te Rotterdam behoorlijk zijn geauthoriseerd, is van meening om Woensdag den 22 September 1852, des namiddags ten 5 ure, in de Herberg de Vergulde Valk, te Overschie het openbaar te veilen en verkoopen:

Een hechten, sterken en gunstig gesitueerden WINDKOREN-, MOUT- en SNUIFMOLEN, met ene daarbij staande HUIZING, TUIN, BOOMGAARD en, ERVE, staande en gelegen binnen de gemeente Overschie aan de Zestienhovenschekade, wijk 4, n.° 4, Kadaster sectie B, n.s 149, 150, 151 en 1301, met de vaste en losse GEREEDSCHAPPEN bij den voorschreven Molen behoorende, in de Grondlasten over 1852 aangeslagen tot ƒ 58.85 en te aanvaarden op 1 November 1852. ,Zijnde inmiddels nadere informatien te bekomen ten Kantore van den voornoemden Notaris DIJXHOORN, terwijl de gemelde Percelen, gedurende twee dagen vóór en op den dag ter veiling, door een ieder kunnen worden bezigtigd."

24 maart 1859, Nieuwe Rotterdamsche Courant:
"Openbare Verkooping.
De Notaris L. C. DIJXHOORN, residerende te Overschie, is van meening op Vrijdag den 8sten April 1859, des namiddags ten 5 ure, in de Herberg de Vergulde Valk, te Overschie, te Veilen en op Vrijdag den 15den April daaraanvolgende, mede des namiddags ten 5 ure, ter plaatse . voorschreven, te Verkoopen: Een hechte, sterke en gunstig gesitueerde , WIND, KOREN, SNUIF EN SPECERIJMOLEN met eene daarbij staande HUIZING, TUIN, BOOMGAARD en ERVE , staande en gelegen . te Overschie, aan de Zestienhovensche Kade, en aan de Schie, Wijk 4, N°. 4, Kad.B, 149, 150, 151 en 1301 , en zulks met de Losse en Vaste GEREEDSCHAPPEN bij den voorschreven Molen behoorende.
Grondlasten 1559 , ƒ 63.76. Te aanvaarden met 1 Junij 1859 of zooveel vroeger als zoude mogen worden overeengekomen, zijnde twee dagen voor en op den dag der Veiling te bezigtigen en kunnen nadere Informatiën worden verkregen ten Kantore van den bovengenoemden Notaris DIJXHOORN.

Vóór 1877 is de molen verdwenen.

Bron ondermeer: "Gedenkboek Overschie", 1929, door G.C. Helbers.
Website: Buitenplaatsen in Nederland
H. van der Kaay, 10 april 2009.

aanvullingen

trivia

De snuifmolen staat aangegeven op de kadasterkaart 1811-1832 (eigenaar Hendrik Veijgeboom, koornmolenaar), en op de TMK van ca. 1850.