Molen Diepenveensche Molen (1e), Diepenveen

Diepenveen, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Diepenveensche Molen (1e)
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
08534
oude dbnr.
V8534
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Diepenveen
plaatsaanduiding
gemeente
Deventer, Overijssel
kadastrale aanduiding 1811-1832
Diepenveen A (3) 179 Albert Berend Brouwer, landb.
geo positie
X: 206856, Y: 479624
N: 52.30214, O: 6.14747

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
Na de verwoesting van het Diepenveense Vrouwenklooster in 1578 vielen de rijke bezittingen van dit klooster aan het eind van de 16e eeuw in handen van de stad Deventer. Het rijke klooster bezat veel onroerend goed zoals boerderijen, landbouwgronden, maar ook de kloosterkerk en ook de molen met molenaarshuis. Het bezit werd door een aangestelde rentmeester beheerd (‘Rentambt van Diepenveen’).

De molenaar had zijn molen in de Rander Marke staan en verder wordt vermeld dat deze molen ook onder het ‘Rentambt van het Konvent’ viel. Zowel op een kaart van 1781 als ook op de eerste kadasterkaart van 1832 zien we de molen staan aan de huidige Molenweg (Molenbelt). Waarschijnlijk stond daar ook al een molen in de tijd van het vrouwenklooster omdat deze molen ook onder het ‘Rentambt’ viel.

In de 19e eeuw (1816) verkocht Deventer de molen. Aan de Molenweg in Diepenveen stond de molen die in bezit was van de familie van der Lande.

In 1827 kocht Albert Berent Brouwer, molenaar van de Diepenveense molen, ook de molen met het bakkershuis. Heel lang had de familie de molen met huis gepacht maar kreeg het dus nu in eigendom. Hij verhuisde met zijn gezin van de Brouwerij aan de Dorpsstraat naar het bakkershuis. Het bakkershuis werd dus de nieuwe molenaarswoning. Het is de huidige boerderij met adres Molenweg 75.

In 1854 kocht Jannes Lambertus Brouwer deze oude oliemolen. Het was een ouderwetse standerdmolen - op een heuvel gebouwd in 1753 [?]. Johannes Lambertus Brouwer korenmolenaar te Diepenveen en zijn vrouw Margaretha Neuteboom verbouwden in 1855-1856 de molenaarswoning (oude bakkershuis).

Brouwer wilde echter zijn molen zien draaien vanuit de woonkamer, vandaar dat hij in 1865 het bedrijf naar de overzijde van de Molenweg verplaatste! Bouw en functie werden veranderd, het werd een korenmolen van het type stellingmolen met nu een bakkerij ernaast.

Bronnen:
- Oude Diepenveners doen een boekje open, ISBN 90-805627 -3-4 / NUGI 480, uitgegeven 2001 door Hist. Ver. Dorp Diepenveen.
Informatie van Ernst Berends
- website Geschiedenis van Diepenveen met tekst en foto's door Wim de Weerd.
MHO