Molen van slot Lonensteyn, Gennep

Gennep, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Molen van slot Lonensteyn
modeltype
Ronde molen
functie
korenmolen
bouwjaar
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07752
oude dbnr.
V5102
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 07752 Molen van slot Lonensteyn (Gennep)

locatie

plaats
Gennep
plaatsaanduiding
Op een slottoren
gemeente
Gennep, Limburg
streek
Noord-Limburg
geo positie
X: 195462, Y: 412620
N: 51.70088, O: 5.97251

constructie

modeltype
Ronde molen
krachtbron
wind
kenmerken
functie
romp
cilindrische bovenkruier
plaats bediening
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
kruiwerk
kettingkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De oudste verwijzing naar Gennepse molens vinden we in een erfdeling tussen de Heren van Brederode en Johan van Loon-Heinsberg, Heer van Gennep, uit 1413. Daarin kwam men overeen, dat het slot Lonensteyn binnen Gennep zou worden afgebroken, behalve een slottoren omdat daar de windkorenmolen op stond. Zo’n molen betekende inkomsten aan molenrechten voor de Heer van Gennep; een dergelijke geldbron sloopte men dus niet!

In 1438 verleende de hertog van Kleef het drostambt van Gennep aan Elbert van Alpen. In de desbetreffende oorkonde is vastgelegd dat de drost het onderhoud zou bekostigen aan o.a. “…..unse twe moelens, as die wijndtmoelen end watermoelen mit den molenhuysen, dijcken, arcken en sluysen ind anderen ioren toebehoirten…”.

Bron: Tekst van W. van Dinther, in Molenbulletin 1e jaargang 1996 nr. 2, Molenstichting Limburg.

-----

Over de toren van deze molen staat iets vermeld in het boek "Nobel Streven" van Frits van Oostrom (2018). Het boek gaat over Jan van Brederode.

De bestaande tekst bij deze molen van Van Dinther kan aan de hand van Van Oostrom iets specifieker.
1) De regeling tussen de heren Van Brederode en de familie van Loon kan gedateerd worden op 30 september 1413. (Van Dinther schrijft alleen 1413).
2) Van Oostrom schrijft over de molen (blz. 235): " .... sprak men af dat de Van Loon het door hen gebouwde kasteel Lonensteyn in de stad Gennip zouden laten afbreken, met uitzondering van de toren, die zou worden omgebouwd tot windmolen om koren mee te malen."
Volgens historicus Van Oostrom stond er ten tijde van de regeling in 1413 nog geen molen op de toren, iets wat Van Dinther wel aanneemt. Ik denk dat Van Oostrom hier gelijk heeft; het ligt immers niet voor de hand dat de familie Van Loon een kasteel bouwde, waarin een molen was opgenomen. Zo'n molen paste gewoon niet bij het imago dat een familie wilde uitstralen met de bouw van een kasteel. Aannemelijk is dat de molen pas na afbraak van het kasteel gerealiseerd is. De bouw van de molen zou m.i. op zijn vroegst mogelijk geweest kunnen zijn vanaf begin 1414.

Informatie van Heero Pol, 11 maart 2022