Molen Getijden-papiermolen, Brielle

Brielle, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Getijden-papiermolen
modeltype
getijdenmolen
functie
papiermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07612
oude dbnr.
V7612
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Brielle
plaatsaanduiding
Slagveld
beek
gemeente
Voorne aan Zee, Zuid-Holland
streek
Voorne-Putten
geo positie
X: 71137, Y: 435991
N: 51.90610, O: 4.16851

constructie

modeltype
getijdenmolen
krachtbron
water
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
geschiedenis
In 1595 kreeg Jacob Corstiaensz. Maneveld, apotheker uit Dordrecht (oorspronkelijk Brielle), verlof een papiermolen te stellen. Mogelijk nam hij daartoe in 1594 het uitgesloopte interieur van de Zwijndrechtse papiermolen (Tenbruggencatenummer 06948) over van Franck van Muylwijck en Cornelis Adriaensz.

Er zijn aanwijzingen dat de molen op de hoek van het Slagveld en de Molenstraat heeft gestaan. Volgens de 'articulen' van de magistraat werd de molen gebouwd aan de oostzijde van de haven, strekkende van ''t Huys van de Lughtige Man' noordwaarts ter breedt van 100 voeten van de kade. De molen stond tussen wat later 'de zeven huizen' en de 'Kaaie brug' heette en nu als het Slagveld bekend is.
De molen had de beschikking over de boezem van de oude haven tussen de noordhoek van het sluisje en de boomgaard van de zoutkeet.

Doordat het gemeentebestuur zich nogal intensief bemoeide met het uiterlijk en de bouw van de molen, kwam de molen vermoedelijk niet voor 1602 gereed. Zelfs in 1604 was de bouw nog niet afgerond.
Op 2 november 1601 verkreeg Jacob Corstiaensz. Mannezee, 'borger in den Brielle', octrooi van de Staten-Generaal op een nieuwe constructie voor een getijmolen, die hij dus wel in zijn eigen molen zal hebben toegepast.

De verdere lotgevallen van de Brielse papiermolen zijn slecht bekend. In stukken tot 1623 wordt de papiermolen op het Slagveld genoemd. In 1628-1629 was Dirck Caspersz. eigenaar van een 'Papiermaeckershuis', in 1637 was hij nog papiermaker.

Bronnen:
- Voorn, Papiermolens.
- Lesbrief Erfgoedspoor, "De Korenmolen", groep 5.
- Molinologie nummer 6, 1996.

aanvullingen

trivia
De locatie is een ruwe schatting naar de beschrijving.