Molen De Krokodril / De Krokodil, De Rijp

De Rijp, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Krokodril / De Krokodil
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07415
oude dbnr.
V4082
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
De Rijp
plaatsaanduiding
bezuiden De Rijp aan de Beemster Ringvaart
gemeente
Alkmaar, Noord-Holland
streek
Schermereiland
geo positie
X: 118176, Y: 506804
N: 52.54763, O: 4.84433

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting

als wagenschotzager

plaats kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verplaatst
verplaatst naar
geschiedenis

Wagenschotzager "de Krokrodil", paltrok, te De Rijp juiste standplaats onbekend. Bouwjaar onbekend, in 1688 afgebroken en verplaatst naar Westzaan.

NB De spelfout in de naam is authentiek!

aanvullingen

trivia

- 18.5.1663 - De Rijp OR, inventarisnr: 6375 22-v.:
Jacob Dircksz Heynes en Kornelis Jansz Swart erfg. van Duyf Pieter Willems, mede voor de andere erfg., verk. aan Maerten Huygen, houtzager, 1/8 deel in een houtzagersmolen en erf, woonhuis, houthuis en gereedschappen enz. genaamd "De Krokodil" glg. bezuiden De Rijp op de kant van de ringsloot van de Beemster; koopsom is 77 gld.

- 18.6.1675 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 21-v.:
Pieter Pietersz Pronk, grootschipper verkoopt aan Antje Sijmons wed. 3/8 parten van een houtzagersmolen genaamd "De Krokod(r)il" met erf bezuiden het dorp. Belend met de ringsloot van de Beemster O. de kinderen van Maarten Pietersz Jantjes W. Koopsom 85 gld.
schout: J.Schouten, schepenen: A.Prins en J.Binnenblijf.

- 14.7.1677 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 63-v.:
Grietje Sijmons wed. van Maarten Huygen uit de Beemster verkoopt aan Huyg Maartensz. zoon van verkoper, 1/3 part in de houtzaagmolen genaamd "De Krokodril" met huis, schuur, erf en aankleve - het andere deel behoord al aan de koper wegens zijn vaders erfdeel- bezuiden het dorp in de banne, Belend met de ringsloot van de Beemster O. de kinderen van Maarten Pietersz Jantjes W. Koopsom 219 gld. 6 st. schout: J.Schouten, schepenen: W.Boer en D.Cramer.

- 13.5.1684 - De Rijp OR, inventarisnr: 6376 228-v:
Trijn Pieters wed. van Huygen Maartensz geassisteerd met Pieter Jansz Groot, schepen en mr. timmerman van de watermolens in de Beemster, verkopen aan Ellert Boom hospes in de Keyserskroon, een houtzagersmolen "De Krokodril" met erf, woonhuis en houtschuur, kapberg en koehuis met aankleve bezuiden en in de banne. Belend met de ringsloot van de Beemster O. Pieter de Geus en Willem Gout W. en Z. Koopsom 436 gld. waaronder een custingbrief van 290 gld. 14 st. dd. dezer afgelost 5-8- 1686 ondertekend door Boris Pietersz schout: J.Schouten, schepenen: J.Groot en C.Beck.

5-6-1687 - De Rijp OR, inventarisnummer: 6377 39-v
Eller Willemsz Boom, hospes in de Keyserskroon, verkoopt aan Cornelis Gerrits Ris ten Westzaan de opstal van een molen genaamd "De Krokodil" - om naar Westzaan te vervoeren- bezuiden en in de Banne van De Rijp. Belend met de ringsloot van de Beemster O. Willem Gout W. Koopsom 400 gld. Bijz: De verponding van fl 7 jaarlijks wordt overgeschreven naar Westzaan J. Schouten, schout, J. Salm en A v/d Lijn, schepenen.

Bron: Streekarchief Alkmaar.
-----

Kaart van de Beemster van Van Berckenrode uit 1644, twee molens staan hierop als bovenkruier.
Kaart van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen uit 1745, hierop staan twee "Saeg Molens" (iets zuidelijker getekend, waarschijnlijk een onnauwkeurigheid).

NB Het is niet zeker dat de noordelijke van beide zaagmolens De Krokodil was.