Molen De Zwaluw 1e voorganger, Hoogeveen

Hoogeveen, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
De Zwaluw 1e voorganger
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen, grutmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06961
oude dbnr.
V1166
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Hoogeveen
plaatsaanduiding
aan het Krakeel, tegenwoordig de Van Echtenstraat
gemeente
Hoogeveen, Drenthe
geo positie
X: 228984, Y: 527000
N: 52.72533, O: 6.48235

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
Reeds in 1645 stond er een korenmolen in Hoogeveen. In 1673 werd deze molen door Staatse troepen op terugtocht in brand gestoken, tegelijk met de molens van Echten en Zuidwolde. Dit om te voorkomen dat de Münsterse troepen de molens zouden gebruiken.De Hoogeveense molen werd daarna vrij snel weer herbouwd

In 1698 verkocht Hans Willem Bentinck deze molen, die na de brand herbouwd was aan de Schutstraat zuidzijde aan Roelof Steenbergen, brouwer en eigenerfde van Zuidwolde. In 1714 had Roelof volgens een overeenkomst een tweede molen moeten bouwen omdat de bevolkingsgroei dit noodzakelijk maakte. Doch juist dat jaar overleed Steenbergen.
De weduwe en zoon Roelof jr. schrokken echter terug voor de investeringskosten. Na veel klachten en dreigementen besloot Roelof jr. op 13 maart 1714 een verklaring te tekenen om binnen een half jaar een tweede molen te bouwen. Het werd door allerlei oorzaken echter 1716 voor de tweede molen 'deze standerdmolen' gereed was aan het Krakeel(de huidige Van Echtenstraat, waar nu de molen de Zwaluw staat)

Rond 1780 werd de oude standerdmolen gebruikt om boekweitmeel te malen. De beide molens waren omringd met bomen. Later werden de bomen gesnoeid om betere windvang te krijgen. In 1787 werd de standerdmolen vervangen door een nieuwe achtkante bovenkruier.

Tekst van Jan Boesjes