Molen Windmolen van Haelen (2e plek), Haelen

Haelen, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Windmolen van Haelen (2e plek)
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03513 a
oude dbnr.
V1188
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Haelen
plaatsaanduiding
gemeente
Leudal, Limburg
streek
Midden-Limburg
kadastrale aanduiding 1811-1832
Haelen B (1) 193 A. von Kerkerinck, baronnes douairiere De Keverberg
geo positie
X: 194602, Y: 359581
N: 51.22422, O: 5.95411

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
romp
open voet
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verplaatst
verplaatst naar
geschiedenis
De voormalige windmolen van Haelen was een standerdmolen. Hij stond op een natuurlijke hoogte ten zuiden van de dorpskom ongeveer halverwege de dorpen Haelen en Horn.

Evenals de Vogelmolen (Tenbruggencatenummer 03513 b) was de standerdmolen destijds eigendom van baron De Keverberg, heer van Aldenghoor, die op het gelijknamige kasteel van Haelen woonde. De windmolen was voor de Franse Tijd de banmolen van Haelen en Horn, vandaar zijn standplaats tussen deze dorpen.

Toen in Horn in 1817 een nieuwe windmolen werd gebouwd, de latere "De Hoop" (Tenbruggencatenummer 02786), kwam de standerdmolen van Haelen ongunstig in het gemaal te staan. Hij was geen banmolen meer, hoewel de toenmalige baron De Keverberg nog een vergeetse poging deed de bouw van de molen in Horn te verhinderen door bij het provinciaal bestuur een bezwaarschrift in te dienen.

De toestand van de Haelense molen ging in de loop der jaren sterk achteruit. In het begin van de jaren veertig werd de windmolen in het "Tarief der zuivere begrootingen van iedere soort en klasse van vaste eigendommen" op slechts ƒ 100,- geschat, terwijl daarvoor doorgaans ƒ 250,- werd opgegeven.

De douairière Maria Agnes Engelbertina, barones de Keverberg d'Aldenghoor, geboren barones de Kerkerinckborg, liet de windmolen in 1845 afbreken en naar Baexem verplaatsen. Ze bleef daarna nog acht jaren eigenaresse van de molen.