Molen Blaauwe Molen / De Posthoorn, Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Blaauwe Molen / De Posthoorn
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06678 e
oude dbnr.
V3089
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens
media-bestand
Molen 06678 e Blaauwe Molen / De Posthoorn (Rotterdam)
Afb. coll. L. Breure, ca 1860, vóór de demping van de Rotte

locatie

plaats
Rotterdam
plaatsaanduiding
hoek gedempte Binnenrotte en het Pompenburg
gemeente
Rotterdam, Zuid-Holland
streek
Rotterdam-Hofpoort - Delftse Poort
kadastrale aanduiding 1811-1832
Rotterdam K (1) 586 Dirk Bunk, broodbakker
geo positie
X: 92758, Y: 437783
N: 51.92504, O: 4.48234

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
>
verdwenen
1880 onttakeld 1940 restant gesloopt
geschiedenis

De oudste vermelding van een molen op deze plaats dateert van 1424, waarschijnlijk kreeg de molen in 1663 zijn latere vorm. De naam Blauwe molen was misschien afkomstig van een dergelijk gekleurde voorganger, een standerdmolen.

27-10-1785 Rotterdamse courant 
"Een MOLENAARS-KNEGT, liefst gehuwd en van goed gedrag, het BAKMALEN verstaande, genegen zynde als MOLENKNEGT te werken, tegen den eersten December, adresseren zich in Persoon aan de Blaauwe Molen by H. Breedveld, te Rotterdam"

04-11-1877 De Maasbode 
Rotterdam. Gisterenavond is een knaap door den luikoker in den Blauwen Molen aan het eind der Tweede Lombardstraat op een wagen en van dezen op den grond gevallen. Bewusteloos en zwaar gewond is hij naar zijne woning gebracht.

Op 1 maart 1878 (berichtte dezelfde krant opnieuw een bericht over dezelfde jongen):

Rotterdam. Voor eenigen tijd deelden wij mede, dat een knaap van ongeveer 13 jaar uit de derde verdieping van den molen aan het einde der Lombardstraat gevallen was.
De knaap bezeerde zich zoodanig, dat, toen wij met meer van het geval vernamen, wij dachten, dat hij overleden was. Hij schijnt echter hersteld te zijn, want gisterenmorgen is hij nogmaals uit de derde verdieping gevallen. Hij leeft nog, maar schijnt zwaar in de borst gekneusd te zijn.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 19 mei 2021

1880 De molen werd onttakeld en voorzien van een stoommachine. De molen stond toen ook wel bekend onder de naam De Molen zonder wieken. In 1874 werd de Binnenrotte gedempt. In de romp naast brouwerij De Posthoorn was jarenlang een winkel gevestigd, met een opvallende gevel met Jugendstil-kenmerken. 

Mijn overgrootvader Adrianus de Bruin was molenaar op de deze molen. Hij werd aangesteld op 19 april 1892. Later werd hij molenaar op de korenmolen Molen van Brinkman op Hoogvliet (databasenr 778). In een notitieboekje van Adrianus dat in bezit van de familie is, schreef hij in 1899 dat hij in totaal aan 53 molenstenen onderhoud gepleegd had, waaronder 15 mosterdstenen en 8 loodwitstenen.
Inform. Jan van der Stoel.

14-02-1897 De Telegraaf
OPENBARE VRIJWILLIGE VERKOOPING. De Notarissen Mrs. DE KUYPER & MINDEROP, resideerende te Rotterdam, zijn voornemens om op donderdag den 4en maart 1897 bij veiling en DONDERDAG den
den 11en maart daaraanvolgende bij afslag, beide dagen des middags ten 12 ure in het NOTARISHUIS aldaar, in het openbaar te veilen en te verkoopen : Diversen hechte, sterke en zeergunstig gesitueerde Panden, bestaande in de Stoombierbrouwerij De Posthoorn, de steenen Korenmolen De Blauwe Molen, Woonhuis, Kantoor, Pakhuizen met Zolders en Bovenwoningen en Erven, aan bet Pompenburg, de Gedempte Binnenrotte, de Watersteeg en de Tweede Lombardstraat, te Rotterdam, en zulks in da navolgende perceelen, te weten:

No. 1. Een hecht, sterk en goed gesitueerd huis met tuintje en erve, aan de Westzijde van de 2e Lombardstraat, op den hoek van het Pompenburg No. 1, bevattende het huis verschillende nette en zeer logeabele Vertrekken, Hydraulische Lift en alle gerieflijkheden, welke in een deftig Heerenhuis vereischt worden; en wel:
a. bet Huis met Tuin en Erve,
b. de Hydraulische Lift voor Amotie.
BEHOUDENS COMBINATIE.
No. 2. Een steenen KOREN MOLEN', genaamd "De Blauwe Molen", met winkel en Bovenwoning, Stalling, Open Grond en ERVE, aan het Pompenburg No. 15
enz.

Na het bombardement van mei 1940 werd de molen in de maand juli van hetzelfde jaar gesloopt.

Mijn broer werd in 1939 in deze molen geboren. Door het bombardement hebben mijn ouders alles verloren, de molen kreeg volgens getuigen een voltreffer en brandde geheel uit. 
Hans de Groot, 20 juli 2008.

aanvullingen

trivia

Met veel plezier uw foto's van de blauwe molen gezien. Mijn ouders hebben er vanaf 1935 tot het bombardement gewoond. Zij runden daar de grutterswaren-winkel van de firma van Stolk. Er werd niet meer in de molen gemalen, dit gebeurde volgens mijn moeder, nu bijna 96 jaar, in de Struisenburgdwarsstraat en werd dan in grote balen naar de blauwe molen gebracht. In de winkel was met een tegeltableau een spreuk aangebracht, en die luidde als volgt:

Ik maal zo goed ik kan
En laat een ieder wensen
De zegen komt van God
De gunst van goede mensen
Maar had ik Salomon's wijsheid
En Gideon's gewin
Zo maalde ik nog niet
Naar een ieders zin.