Molen (koren-, schors- en zaagmolen), Waspik

Waspik, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
(koren-, schors- en zaagmolen)
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen, runmolen, zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
04146 h
oude dbnr.
V930
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 04146 h (koren-, schors- en zaagmolen) (Waspik)
De molen in volle glorie. Foto vóór 1920

locatie

plaats
Waspik
plaatsaanduiding
Benedenkerkstraat 77
gemeente
Waalwijk, Noord-Brabant
streek
De Langstraat
geo positie
X: 123656, Y: 410824
N: 51.68533, O: 4.93395

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
Zelfzwichting op beide roeden
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Nadat molenaar Jan Baptist Martens de standerdmolen kocht, brak hij hem in 1851 af en bouwde een grote stenen stellingmolen op een andere plek. De zoon van molenaar Martens is ook nog molenaar geweest op de nog bestaande molen 'De Onvermoeide' van Raamsdonk, die in 1890 werd gebouwd. Toen in Waspik een bierbrouwerij werd gevestigd, verbond Martens een moutpletter aan de molen.

Na Jan Baptists overlijden in 1880 nam zoon Adriaan Martens de molen over. In mei 1900 plaatste Adriaan een 16 pk petroleummotor. In 1908 vertrok Martens naar Roteerdam, en nam Johannes H. van der Heijden uit Vlijmen de molen over. Hij plaatste een elektromotor en een koppel runstenen.

In 1909 werd de molen grondig verbouwd, waarbij het complete gaande werk naar de eerste zolder werd verplaatst. De vier koppel stenen, die allen op dezelfde verdieping lagen, konden zowel voor het malen van schors als koren worden gebruikt. Het gaande werk werd via een lange ijzeren spil aangedreven. Ook de vier koppel maalstenen konden door een motor worden aangedreven. Alle andere zolders stonden leeg na 1909.

In 1912 deed Van der Heijden de molen over aan zijn molenaarsknecht Gerardus Timmers. Deze voegde in 1918 een houtzagerij met 25 pk zuiggasmotor toe.

Op 6 november 1921 werden door een storm kap en wieken afgerukt.
Dagblad De Stem:
"Waspik, 7 November 1921 —Alhier is gisteren de graanmolen der firma Timmers omgewaaid. Een ruïne van belang." (Jacques van Gorp)

In 1923 kwam de molen in handen van Nol van Gorp (uit Alphen NBr).

Op 3 oktober 1923 brandde de molen uit. De 35 meter (!) hoge molen (met wel 7 zolders) leek volgens de krant een vuurspuwende berg.

Brabnts Dagblad:
"Waspik 3 October 1923 —
De brand in den nacht van Dinsdag op Woensdag leverde een fantastisch schouwspel, dat uren in den omtrek gezien kon worden. De ongeveer 35 M. hooge molen geleek een vuurspuwende berg uit welks ramen de vlammen als vurige tongen zich een uitweg baanden en hoog oplaaiden, terwijl een regen van vonken knetterend uiteenspatte in de hel verlichte ruimte. Aanvankelijk meende men dat belendende gebouwen, waarvan velen met riet gedekt, een prooi der vlammen zouden worden. Gelukkig was het bladstil en konden enkele rappe mannen, waaronder de familie A. van den Wassenberg zich bijzonder onderscheidde, met gaarden en stokken gewapend, het rieten dak der boerderij van mej. de Wed. Bink beklimmen, welke het meest van den vuurregen te lijden had. De familie van den Wassenberg mag voor dit heldhaftig optreden tegen het vernielende element, waardoor de wijk Benedenkerk met haar groote boerderijen vooral voor een ernstigen ramp gespaard bleef; een woord van lof niet onthouden worden. Later, toen de brand reeds geruimen tijd gewoed had, kwam de Waspiksche motorspuit ter hulp en werd door het nat houden der daken, verder gevaar voor uitbreiding voorkomen. De spuitgasten, onder leiding van den burgemeester, die zeer spoedig ter plaatse was, kweten zich uitmuntend van hunne zware taak en de motorspuit, die reusachtige hoeveelheden water in den brand wist te werpen, heeft thans vooral hare buitengewoon hooge waarde doen gevoelen. Ongeveer half vijf was de brand, die circa half een uitbrak, gebluscht. Van den molen is niets overgebleven dan de kale muren, terwijl het pakhuis eveneens totaal is vernield. De eens zoo trotsche molen biedt dan ook een treurigen aanblik.
Omtrent de oorzaak van den brand tast men nog steeds in bet duister, ofschoon het vermoeden steeds meer veld wint, dat deze moet worden toegeschreven aan het broeien van schors." (Jacques van Gorp)

Dagblad De Stem:
"Waspik, 3 October 1923 — Grote Brand.
Hedennacht om ongeveer half een ontstond brand in de graan- , schors- en houtzaagmolen van de heer A. van Gorp. De motorbrandspuit was spoedig ter plaatse en wierp eerst ontzagelijk veel water op de belendende gebouwen, welke hier voor een groot deel met riet gedekt zijn. Gelukkig was het bladstil, zodat alleen de molen en het pakhuis een prooi van de vlammen werden. De gehele inhoud graan, veevoeder en hout ging verloren. De schade is aanzienlijk. De brand woedde tot ongeveer half vijf hedenmorgen voort. De oorzaak is tot heden onbekend. De motorspuit werkte uitstekend."

"Waspik, 6 October 1923 —
Gevaarlijk aangewakkerd door de felle noordenwind, begonnen gisteren de zware halfverkoolde balken onder de molen weer lustig te branden. De buren, bevreesd voor verder brandgevaar, verzochten de burgemeester om het gebruik van de motorspuit, welke gisteravond nog in werking werd gesteld en uitbreiding van de brand wist te voorkomen."

"Waspik, 17 November 1923 —
De muren van den eens zoo trotsche graanmolen, die onlangs door brand venield werd, worden tot op ongeveer de helft afgebroken. Het overige gedeelte wordt weer voor het malen van graan ingericht. De houtzagerij wordt niet meer voortgezet." (Jacques van Gorp)

Latere eigenaar was mengvoederbedrijf A. van Gorp-Teurling B.V.

Bron ondermeer: "De molenaar en zijn windmolens in de Langstraat", Jan Rosendaal, in De Klopkei 1996-2 (tijdschrift van de Heemkundige Kring "De Erstelinghe", Waalwijk). Verzameling H. van der Kaay.
nog waarneembaar
Stenen romp tot de luizolder, inmiddels zijn de bedrijfspanden er omheen afgebroken.

aanvullingen

trivia
Mogelijk heeft de molen de naam 'De Hoop' gehad, maar dit is niet met zekerheid te zeggen.

Foto 1: molen in volle glorie van vóór 1920.
Foto 2: molenromp vrijstaand, klaar voor restauratie.
Foto-blok 3:
- a. links de molen in volle glorie van vóór 1920 en
- b. rechts de gehavende molenromp na de storm van 6 november 1921
- c. boven de molenromp met bijgebouwd pakhuis dat fungeerde als eerste meelfabriek A. van Gorp-Teurlings".
- d. onder de molenromp vanuit de lucht gezien rond de vijftiger jaren, waarop de T-Ford inmiddels is vervangen door een Renault.
Foto 4: molenaarshuis in herstel met links de molenromp.
Foto 5: De gerestaureerde molenromp tijdens de officiële opening op 23 juni 2013
-----

Waspik krijgt stukje geschiedenis terug door Sander van Mersbergen, BN De Stem:
"Zaterdag 8 december 2007 - WASPIK - Het jaar 2007 is het Jaar van de Molens én het jaar dat het dorp Waspik zijn 750-jarige bestaan viert. Juist in dit jaar wordt een relatief onbekende, historische Waspikse molenromp weer zichtbaar voor het publiek.
Zie de overzichtsfoto, vermoedelijk gemaakt in de jaren 30 of 40 van de vorige eeuw. De nieuwe eigenaren streven ernaar deze indeling van het terrein zoveel mogelijk terug te brengen.
De molen, een oude stellingmolen waarin vroeger graan werd gemalen, staat op het terrein aan de Benedenkerkstraat waar tot voor kort Van Gorp Veevoeders gevestigd was. Van de molen is alleen nog een romp over. Die verkeert in slechte staat.
De molen is nu onttrokken aan het zicht, omdat het pakhuis en de veevoederfabriek van Van Gorp er in de loop der jaren omheen zijn gebouwd.
Wim Kools en Ans de Hond hebben de grond rond de molenromp gekocht. Kools: "Op het terrein bevinden zich een huis, een pakhuis en de molenromp. In eerste instantie wilden we alleen de romp laten staan en restaureren, maar bij nadere inspectie bleek dat we met het pakhuis en het huis ook nog wel iets konden."
Kools en De Hond willen het woonhuis, dat de laatste tijd gebruikt werd als kantoorruimte, in de oude staat herstellen. "We halen de huidige buitenmuur weg. Daarachter zit de oude buitenmuur. Op die manier krijgt het huis zijn oorspronkelijke uitstraling terug." Ook het pakhuis krijgt een restauratiebeurt.
Een informatiebord aan de straat moet duidelijk maken wat het paar wil en passanten bewustmaken van de historie van de molen.
Een oude molen aan de Benedenkerkstraat in Waspik, die de laatste decennia 'ingepakt' was door Van Gorp Diervoeders, is binnenkort weer zichtbaar."
-----

Eind 2009 is er een start gemaakt met de renovatie/restauratie van molen, pakhuis en molenaarswoning. Eerst zullen de molenaarswoning en pakhuis aangepakt worden en hierna de molenromp van 'de Hoop'. Met eerbied wordt er gewerkt aan een goed behoud. Het belooft een spannend jaar te worden.
Wim Kools, jan. 2010.