Molen Het Oude Klooster, Eerbeek

Eerbeek, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Het Oude Klooster
modeltype
Watermolen
functie
papiermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Coldenhovense/ Eerbeekse beek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
09005
oude dbnr.
V9005
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Eerbeek
plaatsaanduiding
beek
Coldenhovense/ Eerbeekse beek
gemeente
Brummen, Gelderland
streek
Veluwe
kadastrale aanduiding 1811-1832
Hall E (1) 462 Hendrik Pannekoek en Consort
geo positie
X: 201276, Y: 457535
N: 52.10412, O: 6.06265

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
2 raderen
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Papiermakers site van Jeroen en Gerdien Nikkels

In 1661 bouwde Willem Jansz een papiermolen bij de slijpmolen. Verdere eigenaren staan op ondergenoemde website. De laatst bekende pachter en papiermaker was Abraham Pannekoek in 1729. 


Er stond ook een windmolen voor de aandrijving van de papierfabriek. In 1863 brandden beide af, en werden vervangen door een machinale, door stoom gedreven fabriek. Deze brandde in 1913 af, daarna volgde een fusie met Het Klooster en ontstond de N.V. Vereenigde Papierfabrieken v/h R.J. Huiskamp en Gebr. Sanders.

Bron: Voorn, Papiermolens III.
Verzameling H. van der Kaay.

aanvullingen

trivia

NB De aangegeven locatie is een schatting naar het kaartje in genoemde bron.

-----

Overijsselsche courant, 28-07-1837

Zwolle, den 27sten Julij. Bij Koninklijk besluit van den 19 Julij 1837 N°. 64, is de Heer Jan Willem Jonkers benoemd tot Notaris te Genemuiden , kanton Kampen.
De Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden , heeft in hare jaarlijksche vergadering , gehouden den 15 junij laatstl, tot medelid verkozen , de Heer Mr. B. W. A. E. Sloet tot Oldhuis, Burgemeester te Hengelo in Overijssel.
Men verneemt dat de gemeente Hall en Eerbeek , bij Zutphen , eene nieuwe ramp heeft getroffen , welke zeer opmerkelijk voorkomt. De heer Sander aldaar trof den 20 julij 1836 het ongeluk, dat zijne 3 papiermolens afbrandde. Daar dezelve herbouwd waren , had hij , op den verjaardag van dat ongeluk , eenige vrienden bij zich genoodigd , onder anderen den predikant van Doorn , met diens vrouw en kinderen , om het herstel dito brandschade in blijmoedige dankbaarheid te vieren.
Toen men, ouder het nuttigen van eenige ververschingen , in eene waarlijk blijmoedige stemming was , werd men opmerkzaam gemaakt op eene brandlucht , waarnaar dan ook dadelijk onderzoek werd gedaan. Terwijl men hier mede bezig was, komt de zoon van den heer Sander aanloopen , roepende: Moeder er is brand op zolder! De vrouwen nemen ieder een kind op, als ook de zuigeling van den heer Sander, en snellen de deur uit: naauwelijks waren zij buiten ,of de vlam sloeg het gebouw uit. De molen is weder geheel uitgebrand, en van het woonhuis zijn ook slechts de muren blijven staan. De vrouw, zuster en kinderen van gemelden predikant kwamen , met achterlating van omslagdoeken , hoeden , enz., doodelijk onsteld op, de pastorie terug; de predikant echter eerst des nachts 2 ure , na veel tot berging van een en ander te hebben bijgedragen.