Molen Kerkemolen / Karkemölle, Groenlo

Groenlo, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Kerkemolen / Karkemölle
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00400
oude dbnr.
V753
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 00400 Kerkemolen / Karkemölle (Groenlo)
Foto van ca. 1920

locatie

plaats
Groenlo
plaatsaanduiding
Molenweg
gemeente
Oost Gelre, Gelderland
streek
Achterhoek en Liemers
geo positie
X: 239141, Y: 451051
N: 52.04139, O: 6.61364

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
De molen werd na het omwaaien van de standerdmolen in 1836 herbouwd als grondmolen, want in 1868 werd de molen verhoogd en van een stelling voorzien. De molen kwam in toen in handen van de kerk.
Omsteeks 1896 werd een petroleum motor bijgezet.
Bron: Grepen uit het Grols verleden, (z.j. nummer 1) met op blz. 57-63 een artikel over de molen door V. Smit.
-----

De molen werd in 1938 gesloopt. De molen was eigendom van het R.K. Kerkbestuur die de grond nodig had voor andere doeleinden. De molen stond op de in de 1960-er jaren geslechte kerkwal. De wal heeft plaats moeten maken voor het huidige bejaardencentrum, dat de naam 'Molenberg' draagt.
Ben Bonekamp.
-----

Ik vraag me af of de sloop niet (veel) later was. Frans Gunnewick, die in 1958 in Vragender zijn nieuwe molen bouwde, heeft me verteld dat ze graag de Kerkemolen naar Vragender wilden verplaatsen. Dat was zo'n mooie, sterke molen vertelde hij. Zonde dat die zomaar gesloopt (en vernietigd) is want wij wilden hem kopen. Ik denk dat Frans omstreeks 1920 is geboren. Het kan ook zijn dat zijn vader deze plannen had. In dat geval zou het jaartal van sloop kunnen kloppen.
Ik heb navraag gedaan bij André Nibbelink. Hij en Erwin Esselink hebben hem uitgebreid geïnterviewd. André schrijft: in mijn aantekeningen van Guus Beckers vond ik dat de molen zou zijn gesloopt in 1938, maar dit kan ook betekenen: onttakeld. Misschien is de romp wel pas later afgebroken ....
Dick Zweers, 22 april 2017.

Zutphensche courant, 03-12-1937
GROENLO. 2 Dec, Naar wij vernemen is het R. K. kerkbestuur alhier voornemens de oude z.g. „Kerkmolen” te doen afbreken. Indertijd is de z.g. „Weeninksmolen" aan den Eibergschen weg ook afgebroken en het stadsbeeld heeft daar zeer onder geleden. Het zou jammer zijn als de eenig overgebleven molen, die Grol nog heeft, nu volgen zou.

Tubantia, 12 dec. 1937 (met foto):
"De laatste molen van Groenlo verdwijnt
De z.g. "Kerkmolen", de laatste molen van Groenlo, welke zeer bouwvallig begon te worden, zal worden afgebroken. Deze molen, welke op een der mooiste plekjes van Groenlo staat, is reeds meer dan 150 jaar oud."

Tubantia, 4 april 1938 (met foto van afbraak):
"De laatse molen van Groenlo wordt afgebroken. -- Sloopers aan den arbeid."

Zutphensche courant, 16 maart 1938
GROENLO. 15 Maart. De eeuwenoude kerkmolen zal binnen eenige dagen uit Grol's stadsbeeld verdwenen zijn, daar men met de afbraak een aanvang heeft gemaakt. Ondanks veel moeite welke de V.V.V. „Groenlo's Bloei' zich voor het behoud van den prachtigen ouden molen getroost heeft, heeft de eigenaar, het r.k. kerkbestuur alhier gemeend, dat het onderhoud op den duur te kostbaar zou zijn. Honderden Grollenaren betreuren het verdwijnen van den Kerkmolen.
nog waarneembaar