Molen van Ruinen (2e), Ruinen

Ruinen, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Ruinen (2e)
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06463 k
oude dbnr.
V5095
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Ruinen
plaatsaanduiding
0,7 km ten NO van de kerk
gemeente
De Wolden, Drenthe
plaats(en) voorheen
buurtschap Engeland
kadastrale aanduiding 1811-1832
Ruinen H (1) 265 Jan Jurgens Rumph, molenaar
geo positie
X: 221127, Y: 531922
N: 52.77057, O: 6.36706

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
geschiedenis
In 1673 werd de cooren winde meule tot Ruinen omverre gesmeten en verplettert. De molen werd herbouwd.

In 1826 kocht Jan Jurjen Rumph de molen. Hij was de zoon van de pachter van de molen in Echten (Tenbruggencatenummer 00691).

In de Meppeler Courant van 9 mei 1847 staat een kort bericht over de molenaar van deze molen. Lambertus Bosman en zijn knecht hadden de voorgaande zondag tijdens de godsdienstoefening gemalen, zonder dat zij daartoe vergunning hadden van de burgemeester van Ruinen. Bosman verklaarde hierover als volgt:
"Ach, zoo ver heb ik niet heengedacht, ik heb het anders wel weten, maar toen ik vroeger nog geen meule had, heb ik mij daar ook nooit aan gestoord." Werd hem mede gedeeld dat de vorige molenaar Mei jongstleden dien aangelegenheid vertrokken was en dat er nimmer op Zondag zou mogen worden gemalen.

Volgens de Drentse en de Asser Courant van 18 december 1876 was de molen van Ar. Lamb. Bosman en L.H. Bosman ingezet op de zeer geringe som van ƒ 3995. Op 27 december vond de finale verkoop plaats, zonder de zeilen, stukken van de oude roeden die op de berg lagen en de onder de molen liggende oude molensteen. De koper was Jan Jans Tissingh, landbouwer te Ansen voor ƒ 4100.

Tissingh liet de molen rond 1883 afbreken, aan de oostzijde van de Smeestraat in Ruinen een stellingmolen bouwen. Hierin werden mogelijk onderdelen van de standerdmolen gebruikt. In het weiland waar de oude molen stond, is nog steeds een restant van de molenberg zichtbaar als een lichte verhoging. De bovengenoemde oude molensteen ligt nu als stoep bij de zijdeur van de boerderij van de familie Alberts, deze was oorspronkelijk de molenaarswoning.

Bron o.a.: Afhankelijk van mijnheer den wind. De verdwenen molens van Ruinen, Echten, Pesse en Ansen, Bertus Mos, Jan Tissing (in herinnering) en Henk Tissing. Stichting het Drentse Boek 2014.

aanvullingen

trivia
Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1874 tot 1877. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 78 voet.

Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)
-----

NB Op de kadasterkaart 1811-1832 staat de molen aangegeven met een achtkante voet.