Molen (watermolen), Bronneger

Bronneger, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
(watermolen)
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
toestand
verdwenen
beek
Voorste Diep
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
07717
oude dbnr.
V5052
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Bronneger
plaatsaanduiding
Het Voorste Diep liep waar thans de Molenweg is
beek
Voorste Diep
gemeente
Borger-Odoorn, Drenthe
geo positie
X: 251142, Y: 551340
N: 52.94054, O: 6.81739

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
circa
verdwenen
geschiedenis

De watermolen te Bronneger stamt (volgens opgravingen) uit de 11e eeuw
-----

Bij de opgravingen van een middeleeuwse keienweg nabij Bronneger werden funderingsresten van een bouwwerk aan het voormalige Voorste Diep aangetroffen. Uit de gevonden paalresten en de steenbezetting bleek het mogelijk om een vroegere watermolen te reconstrueren. (Ook een deel van een molensteen is daar gevonden) De C14 dateringen van de gevonden houtresten wijzen op een ouderdom van de keienweg en de watermolen van ongeveer 1000 na Chr.

De opgegraven funderingsresten van de watermolen te Bronneger leveren ons gegevens, die aanmerkelijk verder teruggaan dan de historische bronnen over watermolens. Het archeologische materiaal is echter niet alleen ouder maar levert ons ook andere informatie op. De historische bronnen beperken zich vrijwel steeds dat er ter plaatse een watermolen is geweest. Informatie over de juiste plaats, de constructie, de afmetingen en het vermogen van de watermolen ontbreekt in het historische materiaal geheel. De vondst te Bronneger biedt ons de mogelijkheid om juist over deze zaken iets aan de weet te komen.

Uit de gegevens ontleend aan de gereconstrueerde watermolen bleek het mogelijk, zij het bij benadering, het arbeidsvermogen van de molen bleek ongeveer 10 kgm/sec te zijn geweest. Ter vergelijking moge hier dienen dat de mens gedurende enige tijd een arbeidsvermogen van 5 kgm/sec kan leveren. Waarschijnlijk hadden de latere watermolens in Drenthe een groter vermogen

tekst ontleend aan G.A. Coert, stellingnieuws nr 11 (12/'85) jnjv