Molen Binnen-Brinkhorstpolder, De Vlieger, Voorburg

Voorburg, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Binnen-Brinkhorstpolder, De Vlieger
modeltype
Kantige molen, grondzeiler
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00974
oude dbnr.
V4649
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 00974 Binnen-Brinkhorstpolder, De Vlieger (Voorburg)
Foto:n.n., collectie Rob Pols

locatie

plaats
Voorburg
plaatsaanduiding
aan de Broeksloot
gemeente
Leidschendam-Voorburg, Zuid-Holland
streek
Haaglanden
kadastrale aanduiding 1811-1832
Voorburg B (1) 194 De Binnenpolder
geo positie
X: 84681, Y: 454522
N: 52.07451, O: 4.36149

constructie

modeltype
Kantige molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
inrichting
scheprad 5 m Ƙ
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
kruiwerk
binnenkruier, later buitenkruier
vlucht
22,40 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verplaatst
geschiedenis
De huidige Molen De Vlieger werd in 1621 gebouwd onder de naam "Binckhorstmolen, ter vervanging van de in 1461 gebouwde voorganger met de zelfde naam, die stond aan de Broeksloot/ vh. Haagsche Vaart (de huidige Trekvliet).
Als plaats voor deze molen koos men ongeveer het midden van de polder aan de kant van de Broeksloot, waarmee de molen met een ongeveer 100 meter lange molensloot was verbonden. De molen heeft enige eeuwen zijn werk gedaan, zij het met regelmatige reparaties en aanpassingen. Het was eerst een binnenkruier, dit werd later gewijzigd. Ook veranderde de naam van de molen waarschijnlijk ergens in de achttiende eeuw in "Molen De Vlieger" soms ook "Vliegermolen" genoemd.

In 1872 werd een stoomgemaal gebouwd in de Binkhorstpolder om de Veen- en Binckhorstpolder te bemalen. Om het overtollige water uit de Veenpolder bij dit gemaal te brengen werd een nieuwe watergang naar het gemaal gegraven, de Machinesloot. Het gemaal werd met een ruim 200 meter lange voorboezem aangesloten op de Broeksloot. Samen met de twee molens te weten de Nieuwe Veenmolen gebouwd in 1654 en Molen De Vlieger zorgde het gemaal voor de bemaling van de Veen- en Binkhorstpolder.

In 1942 werd het gemaal geƫlektrificeerd en een centrifugaalpomp aangebracht met een capaciteit van 74.000 liter water per minuut. Hierdoor verloren de twee molens steeds meer hun oorspronkelijke functie, al draaiden zij nog regelmatig.
Enige jaren later werden de twee molens door het Hoogheemraadschap verkocht. De Nieuwe Veenmolen werd op 14 januari 1953 eigendom van een stichting, en Molen De Vlieger werd op 12 december 1952 eigendom van de gemeente Voorburg.

Helaas werd bij de ruimtelijke ontwikkelingen rond Molen De Vlieger onvoldoende rekening gehouden met de windvang. In de vijftiger en zestiger jaren was de molen inmiddels zo ingebouwd dat voorstellen kwamen om hem maar af te breken.
Gelukkig kon dit worden voorkomen toen zich in 1989, bij de reconstructie van het gebied, de gelegenheid voordeed de molen te verplaatsen naar de polder Essesteijn. Deze spectaculaire verplaatsing, waarbij de romp en de kap over de spoorlijn moesten worden getild, kreeg veel aandacht van de Voorburgers maar ook van de pers en de televisie. Nu staat Molen De Vlieger al weer tien jaar op zijn nieuwe plaats, in goede conditie, door regelmatige onderhoud van de gemeente. De molen staat nu ca. een kilometer verderop, het is echter nog steeds dezelfde molen.

aanvullingen

trivia
Ik ben een kleinzoon van watermolenaar Hofman van De Vlieger.
Koos Valkenburg, 28 jan. 2023.