Molen De Witte Duif, Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Witte Duif
modeltype
Paltrokmolen
functie
zaagmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06491 r
oude dbnr.
V4495
Meest recente aanpassing
| Conversie
media-bestand
Molen 06491 r De Witte Duif (Amsterdam)
Detail kadasterkaart 1811-1832

locatie

plaats
Amsterdam
plaatsaanduiding
aan de Buitensingel (Nassaukade nr. 16)
gemeente
Amsterdam, Noord-Holland
streek
Amsterdam
kadastrale aanduiding 1811-1832
Amsterdam C (3) 160 Gerrit Niermans, molenaar
geo positie
X: 120401, Y: 488463
N: 52.38294, O: 4.87903

constructie

modeltype
Paltrokmolen
krachtbron
wind
functie
plaats kruiwerk
onderkruier
kruiwerk
onderkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Aan de Buitensingel ter hoogte van de Nassaukade nr 16 in Amsterdam stond tussen de Eerste en Tweede Nassaustraat paltrok De Witte Duif uit 1661.

Jan Jansz de Wit staat in een akte van 7 september 1731 vermeld als houtkoper en zaagmolenaar van De Duijf). Daniel Mooij staat vermeld als houtkoper en zaagmolenaar van De Hoop (Tenbruggencatenummer 06492 v). In deze akte machtigden zij iemand om betaling te vorderen voor geleverd hout aan een schrijnwerker in Embden.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 8945, pag. 301 e.v.

"Hem AL voor de mole d: Witte duijf" schreef zich op 18 december 1759 in bij de oprichting van een brandverzekeringscontract voor Amsterdamse molens.
Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Anna Greuter, weduwe van Jan Al, en wonend aan deze molen leende 25 september 1782 ƒ 4000, af te lossen over een jaar. Als onderpand dienden obligaties.
Stadsarchief Amsterdam, toeg. 5075, inv. 16336, pag. 601 e.v.

Dordrechtsche Courant, 21 feb. 1804:
"... verkoopen aan de molen De Witte Duif tusschen de Haarlemmer- en zaagmolenpoort te Amsterdam: Een party gezaagde en ongezaagde eike, vure, greene en denne houtwaren: Breeder volgens notitie, in tyds by gemelde makelaars te bekomen; zullende de Houtwaren agt dagen voor de Verkooping door een ieder kunnen gezien worden."

Oprechte Haarlemsche Courant, 18 april 1807:
" ... , Makelaars, zullen op Maandag, den 20 April, 1807, te Amsterdam in 't Oudezijds Heeren-Logement, verkoopen: Een HOUTZAAG-MOLEN, zijnde een Palsrok, genaamd De WITTE DUIF, aan aan dezer Stads Buiten-Cingel favorabel gelegen, tusschen de Zaag- en Haarlemmer-Poorten, met deszelfs Huizinge, Knechts-Woningen, Lootsen, Houttuinen, Stallingen, enz., groote Werf en Land, en daaragter een groote Tuin, met Engelsch Plantsoen en Bosschen, en met veele Vruchtdragende Boomen beplant, roijale nieuwe Huizinge, fraaije Kolfbaan, Kamer en bijbehoorende Prieelen, voorts nog een groote Moestuin, met veele beste Boomen beplant; ...

Algemeen Handelsblad, 12 aug. 1861:
"Op MAANDAG 19 AUGUSTUS 1861 ten overstaan van de Notarissen VAN DER MOOLEN en KLINKHAMER, onder meerdere Perceelen Verkoopen: Een kapitale HOUTZAAGMOLEN, genaamd DE WITTE DUIF, zijnde een Paltrok met twee Sleden, alsmede al de losse GEREEDSCHAPPEN, volgens Inventaris, benevens Huizinge, Knechtswoning, Zaagselhok, Loodsen, Schuitenhuis, Balkhaven en Werf, staande en gelegen op Stadsgrond, tusschen de Willems- en Zaagmolenpoorten, aan den Buitensingel."

Leidsch Dagblad, 21 juli 1885:
"Omstreeks halfnegen ontstond hedenmorgen, door het warm loopen van de molenas, een hevige brand in den houtzaagmolen "De Witte Duif" van de heeren Hallie, aan de Nassaukade te Amsterdam. Aangewakkerd door den fellen zuidwestenwind maakte het vuur zich spoedig van het geheele houten gebouw meester, zoodat aan blusschen niet te denken viel. Ter bescherming van de omliggende houten huizen, kweten de brandweermannen zich, te midden van de felle hitte, welke door den wind in die richting werd gestuwd, uitnemend van deze moeilijke taak.
De brand is vermoedelijk ontstaan door het springen van den halssteen, waar de as in draait. De molen was voor ƒ 7500 verzekerd."

aanvullingen

trivia
NB: In het boekje Molens van Amsterdam-in oude ansichten, deel II, staat bij een afbeelding dat het molen De Witte Duif betreft, dit is echter molen De Vijfhoek.
-----

Pieter Flore (28 feb. 1848 - 18 mei 1934) was molenaar op deze molen.
J.P. Jansen, 5 aug. 2009.