Molen Caumermolen, Heerlen

Heerlen, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Caumermolen
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
beek
Caumerbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01123
oude dbnr.
V315
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 01123 Caumermolen (Heerlen)
Foto: W. Jans, opname 16 september 2007

locatie

plaats
Heerlen
plaatsaanduiding
Caumermolenweg 12
beek
Caumerbeek
gemeente
Heerlen, Limburg
streek
Zuid-Limburg
kadastrale aanduiding 1811-1832
Heerlen G (2) 300 Leonard Pluijmakers
geo positie
X: 197775, Y: 321427
N: 50.88104, O: 5.99498

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
inrichting
N.v.t., thans expositieruimte
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
1787 vernieuwd
verdwenen
onttakeld
geschiedenis
Het huidige complex is grotendeels uit baksteen opgetrokken en stamt uit 1787. Het is echter een verbouwing uit dat jaar want de molen is veel ouder en wordt reeds in 1371 genoemd als "banmolen", dat wil zeggen dat de bewoners van een bepaald gebied verplicht waren daar hun graan te laten malen, tegen betaling (in natura) uiteraard. Door het bezit van dit recht valt af te leiden dat (een voorloper van) de molen zeker al in de 11e eeuw bestond.

De 18-eeuwse Caumergraanmolen, was de tweede op de Caumerbeek. Enkele honderden meters hoger lag nog de Caumeroliemolen. Deze is reeds lang verdwenen. Het voorste deel van het gebouw is voormalige molenaarswoning. Het achtergedeelte is het molenhuis met een bovenslagrad.

Reeds in de jaren twintig geraakte de molen in onbruik ten gevolge van gebrek aan water. De maalinrichting werd gesloopt. Toch was de plaats van het rad in 1965 nog zeer herkenbaar. Verder verviel alles beetje bij beetje. Deze situatie duurde tot eind jaren zestig. De gemeente Heerlen, die omstreeks 1950 eigenaar van de molen werd, verkocht deze in 1970 aan een particulier, die de gebouwen restaureerde. De molentak van de beek is inmiddels dichtgeslibt.

aanvullingen

trivia
De Bokkenrijders door: Drs. F.L. Augustus uit Heerlen
In de achttiende eeuw zou er in Zuid-Limburg en omgeving een grote bende dieven en rovers hebben huisgehouden, de zogenaamde Bokkenrijders. De bende telde honderden leden en zou van 1730 tot rond 1775 overvallen hebben gepleegd op kerken, pastorieën en grote hoeven. Volgens de gangbare voorstelling was het een soort geheim genootschap, waarvan de leden een eed op de duivel hadden afgelegd in het vertrouwen dat ze door de duivel werden geholpen hun geheim te bewaren. Het volk geloofde zelfs dat de duivel in de gedaante van een bok de dieven hielp om zich snel te verplaatsen

In december 1772 arresteerde de justitie van Heerlen drie inwoners die een paar zakken graan in de Caumermolen hadden gestolen. Zij gaven de diefstal toe, maar omdat de justitie in hen leden van de goddeloze bende zag, meende zij die mannen op de pijnbank te mogen leggen. De uitslag laat zich raden. Daarop werden in Heerlen tientallen personen gevangen genomen en weer via onbeperkte folteringen tot 'bekentenis' gebracht.

De golf van arrestaties rolde over het Staatse land van Valkenburg heen tot aan de Maas. Overal werden mensen opgepakt, onder andere in Klimmen, Valkenburg, Beek, Geulle en Elsloo. De zogenaamde Bokkenrijdersbende bereikte een duivelse omvang en dat allemaal door het toepassen van de tortuur bij de verhoren. En de justitie kende door haar waanidee geen genade: in een paar jaar tijd zijn er in dat gebied 186 mensen terechtgesteld of in de gevangenis overleden.

Het waandenkbeeld omtrent de Bokkenrijders heeft in Zuid-Limburg enkele honderden slachtoffers geëist: ongeveer 400 zijn er in de drie vervolgingsperioden terechtgesteld of door foltering overleden, 120 wisten te vluchten of uit de kerkers te ontsnappen. Uit de dorpsgemeenschappen verdwenen dus in totaal 520 personen. Rekent men daarbij de gezinnen die onverzorgd achterbleven, dan dringt het besef door welk verschrikkelijk onheil en onrecht destijds in aangericht door onjuiste procesvoering.