Molen Boterpolder / Butterpolder, Hazerswoude-Dorp

Hazerswoude-Dorp, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Boterpolder / Butterpolder
modeltype
Wipmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06903 a
oude dbnr.
V3104
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Hazerswoude-Dorp
plaatsaanduiding
aan de noordelijk polderdijk
gemeente
Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland
streek
Rijnland
geo positie
X: 101545, Y: 457390
N: 52.10217, O: 4.60701

constructie

modeltype
Wipmolen
krachtbron
wind
functie
romp
vierkante ondertoren
inrichting
Scheprad
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1815/16 verplaatst
geschiedenis
De polder lag ten noordoosten van het oude Hazerswoude. Bovenaan tegen de Gerepolder, gescheiden door de Kerkvaart. Ten noordoosten tegen de Simons Jacobpolder. Onder tegen de Voortweg.

Toen er nog geen sprake was van de droogmakerij maalden de Buttermolen en Rietveldsemolen uit op de Kerkevaart. Toen de droogmakerij werd gerealiseerd, werd er onder de Rietveldsevaart (Kerkevaart) een boezemsloot gegraven in de Butterpolder. Hieraan stonden bijna alle molens van Oostelijke droogmakerij, op twee na. De twee andere molens werden op een eiland gebouwd, op de hoek van de Rietveldsevaart en Oostvaart. De Buttermolen stond ten zuiden [westen. Red.] van de Rietveldsemolen op een afstand van 472 meter. 490 meter van de zuid bovenmolen die tevens peilmolen was, richting zuidoost [oost. Red.]. Daarboven stond de Noord bovenmolen. Allebei afmalend op de Oostvaart. Via een duiker die onder de Rietveldsevaart lag, stond de molenboezem in verbinding met de voormolenboezem. Hieruit werd het water door beide molens op de Oostvaart uitgeslagen. Omdat de molenboezem in de Butterpolder lag, konden de sloten hierop uitmonden. Op deze manier werd de polder bemalen door de Zuid bovenmolen. In het jaar 1772 werd hieraan gewerkt door eerst tekeningen te maken. De Buttermolen bemaalde de polder toen nog. En het zal niet lang hebben geduurd voordat de molen als poldermolen had afgedaan.

In het Nationaal Archief zijn twee kaarten te vinden van de polder en de molen; nr. 27 polders gelegen onder Hazerswoude, Benthuizen en Waddinxveen. Kaart nr. 74 is uit 1772, kaart van veen-droogmakerij genaamd de Butterpolder.
Nico Varkevisser, 23 augustus 2010.


Deze molen was een wipmolen die al in 1687 werd gebouwd. De molen bemaalde de Butter- of Boterpolder.
Omstreeks 1815 werd de polder opgenomen in de Hazerswoudsche Droogmakerij. De molen werd toen overgebracht naar Hazerswoude, Dorpsstraat.

Het bouwjaar van de korenmolen is sinds kort vastgesteld op 1815. Daarvoor was al bekend, dat de molen tussen 1810 en 1820 moest zijn gebouwd.
De molen heette na de verplaatsing De Zwaluw en was vóór ca. 1810 (1815?) poldermolen van de Boterpolder, welke tot 1973 deel uit maakte van de Hazerswoudsche Droogmakerij, nu polder de Noordplas.
In 1962 werd de toenmalige gemeente Hazerswoude eigenaar van de molen.
In 1967 werd van de molen het windrecht afgekocht voor ƒ 7500.

aanvullingen

trivia
Volgens Ten Bruggencate werd de molen pas in 1858 gesloopt en overgeplaatst, maar aangezien hij op de kadasterkaart 1811-1832 al niet meer voorkomt moet het toch 1815-1816 zijn geweest.
Op een kaart van A. Hanegraaff (1816) staat de molen als een 8k-grondzeiler ingetekend.
Red.