Molen De Hoop, Sint Laurens

Sint Laurens, Zeeland
v

korte karakteristiek

naam
De Hoop
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03559
oude dbnr.
V278
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 03559 De Hoop (Sint Laurens)
coll. DVM
Dit is wel een heel vreemde vorm van vier volle zeilen

locatie

plaats
Sint Laurens
plaatsaanduiding
Noordweg 482, 4333 KM St. Laurens
gemeente
Middelburg, Zeeland
streek
Walcheren
kadastrale aanduiding 1811-1832
Sint Laurens B (1) 143
geo positie
X: 31397, Y: 394414
N: 51.52512, O: 3.60601

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
inrichting

Inrichting : mechanische maalderij met twee steenkoppels, buil, hamermolen, mengketel, wanmolen, luiwerk

plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
uitgebrand
wederopbouw
herbouwplannen
geschiedenis

E. van Wijk meldt in “Molens in Middelburg” (1985), blz. 23, dat in 1399 reeds gesproken wordt over een molen ten oosten van Popkensburg, zonder twijfel een standerdmolen. Of die in 1721 is omgewaaid, afgebrand of afgebroken, weten we niet, maar toen werd op dezelfde plaats te St. Laurens deze stenen stellingmolen gebouwd. Tot 1806 is de fam. Lampsens eigenaar gebleven.

 

18-01-1827 Middelburgsche courant

Men adverteert en laat een ieder weten , dat men op Woensdag den 31 Januarij 1827, des voormiddags ten elf uren, op de Gemeente van BRIGDAMME, in de Herberg bewoond bij Jacobus van Galen, staande en gelegen aldaar, ten overstaan van den Notaris Mr. Adriaan van de Graft en getuigen, publiek aan den meestbiedenden zal presenteren te verkoopen, eene kapitale hecht en sterke steenen WIND -KORENMOLEN, met Molenaars-Huis, Hof cri verdere gevolgen van dien, scaande en gelegen op en onder de Gemeenten van Brigdamme cri SM Laurens. 

 
11-07-1839 Middelburgsche courant
Een MOLENWIEL of BONKELAAR te koop; Een ZAADDORSCHZEIL te huur, en een LEERLING benoodigd , bij A. Polderman , Molenaar te Sint-Laurens.

09-09-1895 Middelburgsche courant
Bij het hevig onweder, dat heden ochtend boven Zeeland losbrak, is 'omstreeks half zeven de bliksem geslagen in den korenmolen De Hoop te St. Laurens. Er werd nog al schade aangericht doch geen brand veroorzaakt.

Wie daarna allemaal eigenaar zijn geweest, is niet na te gaan, wel dat na 1900 de molen in bezit is gekomen van de fam. Verhulst, in de twintiger jaren werd Lein de Visser eigenaar, tot 1939 toen deze vertrok naar Wolphaartsdijk en de molen in bezit kwam van K. Zandburg.
De molen brandde op 30 december 1943, 's middags om drie uur gedeeltelijk af, na ook al in 1920 in brand gestaan te hebben. Oorzaak was het warmlopen van de vang.
Na de brand werd de molenromp ingericht als maalderij. Krijn Zandburg (32 jr) heeft gedurende de oorlog nog volop gemalen. Aangezien hij lid was van het verzet kreeg hij ook dreigbrieven. Op een zekere dag werd de molenaar door de plaatselijke schoolhoofd dood aangetroffen. Zandburg bleek van de bovenste zolder (die nog niet klaar was) naar beneden gevallen. Er werd een onderzoek gestart, maar een conclusie is nooit gevolgd. Krijn Zandburg junior (de tegenwoordige molenaar van Oost-Souburg) heeft het geheel op jeugdige leeftijd nog gezien. De sporen die hij zich herinnert wijzen niet op een natuurlijke dood, maar op moord (door de Duitsers). Zijn vader had immers niks te zoeken op de luizolder, en zo waren er nog meer verdachte omstandigheden. Ondanks deze ervaring is Krijn Zandburg toch molenaar geworden.

In 1999 wilde de gemeente Middelburg de molenromp slopen, dit is echter allemaal anders gelopen. In augustus 2002 werd de molenromp opgenomen op de rijksmonumentenlijst.
Voor de romp in Sint Laurens zijn voor de langere termijn herstelplannen. De molen is aangekocht door de gemeente Middelburg die de molen vervolgens water- en winddicht heeft gemaakt.

nog waarneembaar

stenen molenromp tot kaphoogte

aanvullingen

trivia

Constructie-technisch vertoont de molen duidelijke overeenkomsten met de iets oudere molen van Kloetinge.

Aanvulling betreffende de molen de Hoop in Sint Laurens, geschreven na een bezoek ter plaatse :

Beschrijving :
- gelijkvloers : elektromotor (de voorgangers, namelijk een armgasmotor en later een dieselmotor, stonden in het kotje achter de molen), hamermolen, mengketel
- eerste verdieping : 2 steenkoppels op een halfzolder, buil
speciaal aan de steenkoppels is dat er twee karen in elkaar staan bij de beide steenkoppels
- tweede verdieping + derde verdieping : luiwerk en wanmolen (op aparte motoren aangedreven)

Informatie: Maarten Osstyn, 28 juli 2018

foto's

foto's