Molen Ronde Molen, Overslag

Overslag, Zeeland
v

korte karakteristiek

naam
Ronde Molen
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
03486 g
oude dbnr.
V270
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 03486 g Ronde Molen (Overslag)

Foto P. Grund, opname juni 1984, coll. DVM

locatie

plaats
Overslag
plaatsaanduiding
De Gebuurte 1 A, 4575 NB Overslag
gemeente
Terneuzen, Zeeland
streek
Zeeuws-Vlaanderen (oost)
geo positie
X: 50200, Y: 358027
N: 51.20196, O: 3.88765

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
In 1925 onttakeld nadat de wieken bij een storm vernield werden.
geschiedenis

29-06-1867: Middelburgsche Courant  / Bron: Krantenbank Zeeland
Te Overslag werd de molen door den bliksem getroffen. De lat van de rechtopstaande roede was geheel aan splinters geslagen tot aan het kopstuk der as; van daar is de bliksem langs een der vensters den molen binnengedrongen en heeft zich vervolgens, langs het openstaande luik van den beneden-zolder, door de ruiten boven de poort een uitweg gebaand, zonder eenig spoor van brand of verdere schade na te laten.
-----

20-10-2004: Provinciale Zeeuwse Courant  / Bron: Krantenbank Zeeland
Molenromp van Overslag is monument.
door Eugène Verstraeten

OVERSLAG - De oude molenromp aan De Gebuurte in Overslag is door de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangewezen als beschermd monument.

Het verzoek daarvoor werd ingediend door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. De Terneuzense gemeenteraad gaf eind vorig jaar een positief advies, evenals de Raad voor Cultuur. Alleen de eigenaar van de molenromp is er niet zo blij mee, omdat hij vreest dat de gebruiksmogelijkheden van zijn perceel worden beperkt. De ronde stenen molen is in 1859 gebouwd als korenmolen. De molen is later uitgebreid met een aanbouw met daarin een mechanische maalderij. De molen werd rond 1925 onttakeld. Daarbij werden het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk verwijderd.

De molenromp met aangebouwde mechanische maalderij wordt nu gebruikt als opslagruimte en ligt bij de kom van het dorp, vlakbij de grens met België. Volgens Monumentenzorg heeft de molenromp een ’beduidende landschappelijke functie in een open omgeving’.

Het bouwwerk is volgens Monumentenzorg van algemeen belang omdat het een herkenbaar overblijfsel is van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de negentiende eeuw. Ook vanuit oogpunt van cultuurhistorische waarde is de romp van belang, ’als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis’.

Verder vindt Monumentenzorg dat de omgeving historisch redelijk gaaf is gebleven. Een molendeskundige van Monumentenzorg constateerde in augustus dat de molenromp in een vrij behoorlijke conditie verkeert. In het bouwwerk zijn restanten van de mechanische maalderij aanwezig, waaronder een complete dubbele maalstoel met twee paar stenen. Enig snoeiwerk zou de molenromp opnieuw vanaf de weg zichtbaar kunnen maken, denkt de molendeskundige. Die concludeert dan ook dat de molenromp nog steeds de moeite waard is.

De molenromp is momenteel van I. de Visser

nog waarneembaar

aanvullingen

wetenswaardigheden

Naast de molen was er ook nog een rosmolen, deze werd die in 1989 gesloopt.

foto's

foto's