Molen Zandbeltermolen / Molen van Gerritsen, Lettele

Lettele, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Zandbeltermolen / Molen van Gerritsen
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01014
oude dbnr.
V151
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 01014 Zandbeltermolen / Molen van Gerritsen (Lettele)
Deel van onderstaande ansichtkaart

locatie

plaats
Lettele
plaatsaanduiding
Zandbeltermolenweg 2
gemeente
Deventer, Overijssel
plaats(en) voorheen
buurtschap Linde
geo positie
X: 212712, Y: 477991
N: 52.28688, O: 6.23304

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
1926 onttakeld 1999 restant gesloopt, is nu imitatie
geschiedenis
Aan de Spanjaardsdijk tussen Schalkhaar en Heeten stond vlakbij de brug over het Overijsselsch Kanaal de in 1846 gebouwde molen van Gerritsen. De bouwer was molenmaker Looman uit Deventer.
Bron: "Wiek en rad" 2000, 3/4.

Leeuwarder Nieuwsblad, 2 juni 1926:
"Verdwijnende molens
Dezer dagen zal de bekende Zandbeltermolen te Diepenveen (O.) worden onttakeld. Verschillende eigenaars van molens in de buurt van Deventer overwegen om eveneens tot onttakeling over te gaan en in stede van molens een electrische installatie aan te schaffen".
In 1926 werd de fraai staande molen onttakeld, waarna nog zo'n zestig jaar een veevoederbedrijf in de molen bleef gevestigd.

De molen stond bij het buurtschap Linde. Volgens Ten Bruggencate heette de molen "Hoop op Zegen", en werd/was hij in 1928 gesloopt.

In 1985 verkocht Hermina Gerritsen de molen aan buurman J.M. Elders die hem graag wilde restaureren. Op dat moment verkeerde de molen nog in redelijk goede staat, maar het rietdek begon slecht te worden.

Daarna holde de toestand van de molen achteruit. De heer B. Elders [?] zag zich genoodzaakt zijn plannen op te geven: de molen aan de Spanjaardsdijk was reddeloos. Conserveringsmaatregelen faalden en het eind van het liedje was dat het achtkant in september 1999 werd gesloopt, zie Molenwereld 1999-11-219 en 1999-12-243. In november 1999 werd de romp gedeeltelijk doorgezaagd en eraf gesloopt.

Het stenen achtkant bleef staan en werd verbouwd tot woonhuis.
-----

"Met pijn in ons hart hebben we de romp in september 1999 moeten slopen omdat deze het pand dreigde om te trekken. Gezien het feit dat wij al enige tijd bezig waren om een bestemmingsplanwijziging bij de gemeente aan te vragen voor woonbestemming was dit de enige betaalbare optie om het pand verder te bewaren voor verval. Wij wilden graag toch zoveel mogelijk authentieke elementen behouden.
Dit is ook de reden dat wij een stalen constructie hebben gebruikt om weer enige vorm van een romp te geven op het achtkant. Het is wel een surrogaat, maar rietgedekt zoals hij nu is met het jaartal 2002 (overigens gemaakt door rietdekker Hans Aarnink te Lettele) heeft het toch weer een fraai geheel."
Tekst van Bart Eijsker.
nog waarneembaar
Oorspronkelijke stenen onderbouw, met imitatie van een molenachtkant erop. Het verschil tussen de oorspronkelijke vorm van het houten achtkant en de rechte lijnen van de rietgedekte stalen imitatie, is duidelijk zichtbaar.