Molen Op Hoop van Zegen / De Hoop, Siebengewald

Siebengewald, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Op Hoop van Zegen / De Hoop
modeltype
Ronde molen, beltmolen
functie
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
06489 c
oude dbnr.
V1265
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens
media-bestand
Molen 06489 c Op Hoop van Zegen / De Hoop (Siebengewald)
Foto: onbekend, collectie H. Kaak

locatie

plaats
Siebengewald
plaatsaanduiding
Kreeftenheide, 0,3 km WNW v. grenspaal 530, Dorpsweg n.z.
gemeente
Bergen, Limburg
streek
Noord-Limburg
geo positie
X: 204747, Y: 406931
N: 51.64900, O: 6.10601

constructie

modeltype
Ronde molen, beltmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
plaats bediening
beltmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
1915 onttakeld ca. 1975 restant afgebroken
geschiedenis

De forse stenen bergmolen van Siebengewald werd in 1894 op de Kreeftenheide gebouwd. Theodora Weijers, echtgenote van Johannes Thissen te Siebengewald, liet de molen naast haar woonhuis bouwen. Het binnenwerk van de molen en het gevlucht zouden afkomstig zijn van een molen uit Dordrecht.

In plaats van een aarden belt was er een laag rondgaand pakhuis om de molen gebouwd. Boven de toegangspoort was een houten borstbeeldje tegen de romp aangebracht. Onder het beeldje was een gedenksteen ingemetseld, waarin het bouwjaar 1894 en een tekst was gebeiteld, die door het wegkappen van letters onleesbaar was gemaakt. Boven het beeldje stond de naam Op Hoop van Zegen.

In 1900 kocht Adele Janssen, de weduwe van Hendrik Schraven en rentenierster te Goch (D.) de molen met huis en tuin. Een jaar later werd Peter Gommans, molenaar in Labbeek bij Xanten (D.), door koop eigenaar. Hij bemaalde de molen van 1901 tot 1908. In dat jaar kwam Johannes Wijnandus Beerkens, molenaar in Grubbenvorst, door koop in bezit van de molen. Hij vestigde zich in 1914 in Siebengewald en was er zes jaren molenaar. In 1920 verkocht hij de motormaalderij.

Boxmeers weekblad, 1918

De Notaris Brabers te Vierlingsbeek, zal op Donderdag 2 Januari 1919 des middags 2 uur ten huize en ten verzoeke van den heer J. W. BEERKENS te Siebengewald, publiek verkoopen ; Onder Siebengewald gem. Bergen.

KOOP I. Een ruim solied nieuw HUIS met stal, schuur, pakhuis, tuin en boomgaard, gunstig gelegen aan den Gochschen Dijk nabij het dorp, groot circa 12 aren 10 cent. In het huis wordt een druk beklante kruidenierswinkel en cafe met vergunning gedreven.

KOOP II. Een zeer goed rendeerenden, sterk gebouwden Wind- korenmolen, voorzien van ijzeren as met roeden en 2 koppel steenen, met bouwplaats aldaar, groot circa 11 aren B cent.

Koopen I en 11 in massa, sectie Cno. 4496 groot 23 aren 15 centiaren. Desgewenscht is bouw- en weiland bij het voorschrevene te huren. Aanvaarding 1 Juni 1919.

De molen werd reeds in 1915 onttakeld. Windbelemmering door huizenbouw bij de molen, die toen aan de Gochdijk stond zou de oorzaak zijn geweest, dat hij werd stilgezet. De binnenroede werd hergebruikt in de Linnermolen (Tenbruggencatenummer 00201). De afgeknotte romp bleef nog ongeveer zestig jaar staan en maakte deel uit van een motormaalderij.

nog waarneembaar

aanvullingen

trivia

NB We hebben deze molen op geen enkele kaart kunnen vinden, de locatie volgens Ten Bruggencate is N 51.647657 O 6.105417

Met hulp van Gerrit Janssen hebben we nu nauwkeuriger de plaats kunnen bepalen.
Redactie.
-----
De ingang van de molen was vroeger vanaf de Gochsedijk, later vanaf de Nieuweweg. De laatste molenaar was de nog in leven zijnde Jan Custers, hij woonde destijds bij de molen, Nieuweweg 9.

Informatie van Gerrit Janssen, 24 april 2012

De naam De Hoop is gebaseerd op de website De Geschiedenis van Siebengewald.