Molen De Hoop, Lienden

Lienden, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
De Hoop
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
02663
oude dbnr.
V120
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens
media-bestand
Molen 02663 De Hoop (Lienden)
deel foto, coll. DHM

locatie

plaats
Lienden
plaatsaanduiding
Voorstraat 44-46, 4033 AE
gemeente
Buren, Gelderland
streek
Betuwe
geo positie
X: 163545, Y: 439771
N: 51.94632, O: 5.51149

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
versieringen

De stichtingssteen vermeldt deze tekst:

DE EERSTE STEEN GELEGD
door
H.VAN HARN.H.Z.
18 24/3 64
_._

plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
Kantel uw mobiel om de tabellen helemaal te zien
wiekenkruis
fabrikant roenummer positie bouw fabricagejaar jaar gestoken positie jaar verdwenen lengte
Pot ✉︎ 1525 binnen 1887 1888 binnen 1963 21,09
bovenas
fabrikant asnummer fabricagejaar jaar gestoken jaar verdwenen lengte
De Prins van Oranje ✉︎ 1197 1879 1879? 1963 04,50
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
De gemeente gaf op 16 januari 1963 een sloopvergunning af voor de kap en stelling.
wederopbouw
herbouwplannen
eigendomshistorie

A. van Loo kocht de molen van de molenaar van de torenmolen De Zwaan, ook te Lienden.

geschiedenis

Schager Courant, 18 mei 1890
"Onheil door het onweder verleden Dinsdag veroorzaakt.
De bliksem sloeg ook ’s ochtends te Lienden in den molen van A. van H. en verbrijzelde eene der wieken; meer schade werd niet aangericht.
Op 60 meter afstand van den molen stond de vrouw van N. van K. voor het raam; zij werd door het hemelvuur getroffen en was gedurende een half uur met blindheid geslagen; hare wang was geheel gezwollen. Ook sloeg de bliksem in den schoorsteen bij F. v.d. H. en ging tusschen dezen en zijn vrouw door waarna hij door eene ruit het vertrek verliet, zonder brand te veroorzaken."
(E. Zwijnenberg, 12 mei 2007.)

A. van Loo kocht de molen van de molenaar van de torenmolen De Zwaan, ook te Lienden.

Deze tweede molen in de dorpskern van Lienden werd in 1963 onttakeld, omdat de laatste molenaar, A. van Loo, geen toekomst meer zag voor zijn maalbedrijf. De gemeente gaf op 16 januari 1963 een sloopvergunning af voor de kap en stelling.
Het gaande werk verhuisde na de onttakeling naar De Walmolen in Doetichem, die in 1910 onttakeld was en in 1965 geheel werd gerehabiliteerd.

De huidige eigenaar zou heel graag De Hoop weer als complete molen zien.
De molenromp was eigendom van de familie De Jong, thans (2020) van Wim Derksen & Greetje Spies.
------
Even een update over de molen “De Hoop” in Lienden.
In juli 2021 is door de gemeente Buren vergunning verleend voor het restaureren van de molen.

Eind 2021 zijn we (in overleg met gemeente en onder begeleiding van de provincie en RCE) dan ook gestart met de restauratie, de molenromp staat intussen in de steigers.

De reparaties aan het metselwerk zijn afgerond en de voegen aan de buitenzijde zijn verwijderd.
De gietijzeren ramen zijn gerestaureerd en weer geplaatst. En de voorbereidingen voor de nieuwe kap en omloop zijn in volle gang.
Nu is het wachten op warmer (vorstvrij) weer zodat de nieuwe voeg en de nieuwe omloop kan worden aangebracht.
We kunnen bijna niet wachten totdat het weer wat beter weer wordt en we de volgende stappen kunnen zetten.

PS: Bouwmeester Gijs Van Reeuwijk uit Arum begeleid de restauratie en Molenbouwer Coppes uit

Bergharen voert deze uit.

Wim Derksen & Greetje Spies.
Molen De Hoop
Voorstraat 44
LIENDEN

nog waarneembaar

Elektrische maalderij is nog aanwezig.

aanvullingen

wetenswaardigheden

Het gaande werk verhuisde na de onttakeling naar De Walmolen in Doetichem,

trivia

Omroep Gelderland, 15 december 2020,
Droom van de Liendense zorgmolen lijkt uit te komen

LIENDEN - Begin jaren zestig werd de oude molen aan de Voorstraat in Lienden gedegradeerd tot een stompe toren. Maar Wim Derksen en Greetje Spies willen het monument in oude luister herstellen om er hun zorgbedrijf te vestigen. Het lijkt erop dat die droom nu werkelijkheid wordt.
GESCHREVEN DOOR
Menno Provoost Menno Provoost
"We zijn nu iets meer dan twee jaar bezig om de molen te kunnen gaan herstellen", vertelt Wim Derksen. In zijn naastgelegen huis runt hij met zijn partner Greetje Spies nu al Zorgmolen De Hoop voor mensen met een psychische hulpvraag. "Het is een grote wens."

En die wens lijkt uit te komen. De provincie Gelderland schaarde zich al achter het initiatief en deze week gaat de gemeente Buren definitief akkoord met het plan. "We zijn dubbel enthousiast", zegt wethouder André van den Hurk. "Over het restaureren van de oude molen natuurlijk, maar erg belangrijk vinden wij ook de combinatie met zorg. Een buitengewoon prachtig initiatief."

Iets moois met vrijwilligers
Derksen zou het liefst morgen beginnen met de restauratie, maar zo makkelijk is dat niet. "We zijn opzoek naar een molenmaker die ons kan helpen om te zorgen dat die enorme wieken erop komen, dat de stenen er weer in komen. Dat het balkon -de stelling- weer rond de molen wordt gemaakt. Maar we willen het wel graag samen met vrijwilligers doen. Uit het dorp of de omgeving maar ook zeker met onze cliënten, om er samen iets moois van te maken."

Meel maken en taarten bakken
De Hoop moet dus weer een volledig werkende molen worden en daarnaast plaats bieden aan verschillende functies. Derksen: "Het wordt een ruimte waar we koken, knutselen en werken. We gaan meel maken. Er komt een winkelfunctie in waarbij we met onze medewerkers taarten gaan bakken en koffie serveren. Zodat we hier in de zomer mensen kunnen ontvangen."

Rijksadvies
Hoewel de initiatiefnemers de molen uit 1864 dus weer volledig in de oorspronkelijke staat willen brengen, was de Rijksmonumentendienst aanvankelijk niet voor. Deze adviseerde om de molen in de huidige vorm te laten. Dit vertelt ook een historisch verhaal, over de onttakeling van molens. Volgens de dienst zijn er bovendien al genoeg gerestaureerde molens.

Eigenwijs in de Betuwe
De gemeente Buren gaat niet mee in dit advies. "Wij hier in de Betuwe zijn wat eigenwijzer", zegt Van den Hurk. "Als we dan een molen terug willen, dan willen we hem in totaliteit terug. Met alle ins en outs. Dus incluis de wieken."

Derksen is opgetogen dat het er nu echt van lijkt te komen. "We hopen, met de instemming van de gemeente Buren, dat we volgend jaar kunnen beginnen met de restauratie. Na maximaal twee jaar moet het zover zijn dat hij wordt geopend. Daarmee hebben we dan ook weer een mooi nieuw aanzicht van Lienden."
Reportage van Menno Provoost.

Hoewel de initiatiefnemers de molen uit 1864 dus weer volledig in de oorspronkelijke staat willen brengen, was de Rijksmonumentendienst aanvankelijk niet voor. Deze adviseerde om de molen in de huidige vorm te laten. Dit vertelt ook een historisch verhaal, over de onttakeling van molens. Volgens de dienst zijn er bovendien al genoeg gerestaureerde molens.

Let ter kennismaking met de huidige 'fijnzinnige' en 'betrokken' RCE-mentaliteit vooral goed op die laatste zin! En uit de radioreportage onderaan het artikel blijkt dat de RCE zelfs een officieel bezwaarschrift bij de gemeente heeft ingediend tegen het completeringsplan; ik betwijfel ten zeerste of ze dat bij een sloopplan ook hadden gedaan. Voor 'was aanvankelijk niet voor' moeten we dan ook doodgewoon lezen 'is tegen'.
Om geen veel schunniger taal te gebruiken: wat hebben dergelijke volledig van de dagelijkse menselijke realiteit en leefomgeving losgeraakte studeerkamergeleerden met bovendien overduidelijk geen enkele affiniteit met de schoonheid van monumenten (stel je deze uitspraak eens voor: 'Volgens de dienst heeft het Rijksmuseum bovendien al genoeg schilderijen') in vredesnaam bij een monumentenbehoudende overheidsinstantie te zoeken?? Laten ze hun 'talenten' beperken tot waar ze thuishoren: het beheer van bodemvondstencollecties en van de fossielencollectie van Naturalis!
Informatie: Lolke Rang, 6 maart 2021