Molen Polder 18, Leeuwarden/ Ljouwert

Leeuwarden/ Ljouwert, Fryslân
v

korte karakteristiek

naam
Polder 18
modeltype
Spinnenkop
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
02987
oude dbnr.
V10477
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Leeuwarden/ Ljouwert
plaatsaanduiding
2,3 km O der Oldehove, bij 't oude panwerk
gemeente
Leeuwarden, Fryslân
kadastrale aanduiding 1811-1832
Leeuwarden G (1) 359 Erven Klaas Tigler
geo positie
X: 184118, Y: 579905
N: 53.20499, O: 5.82299

constructie

modeltype
Spinnenkop
krachtbron
wind
functie
inrichting
vijzel
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Bemaalde de polder 18 (< 10 ha).
Bron: archief Ten Bruggencate.

Op de kadasterkaarten van 1832 en 1887 staat de molen met een rond/achtkant grondplan aangegeven.
-----

De Standaard, 6 april 1938:
"OUDE SPINNEKOPMOLEN IN BRAND.
Door jongens aangestoken.
(Van onzen correspondent).
LEEUWARDEN, 6 April. Gisteravond werd de brandweer gealarmeerd voor een brand in den ouden spinnekopmolen aan den Poppeweg te Leeuwarden. Deze molen die vroeger de landerijen bij den Poppeweg droog hield is de laatste jaren vervangen door een electrisch gemaal. De stad had den molen vastgezet en bewaarde hem uit het oogpunt van landschapschoon.
Kwajongens hebben de vorige week reeds getracht den brand er in te steken. De heer Jongma wist toen den brand nog tijdig te blusschen. Thans is de fraaie molen toch het slachtoffer geworden van de baldadige jeugd van Frieslands hoofdstad. Wel was de brandweer spoedig ter plaatse, maar de kop is geheel uitgebrand, zoodat gemeentewerken wel genoodzaakt zal zijn dit stukje natuurschoon weg te halen."

Het bericht staat tevens in het Christelijk sociaal dagblad voor Nederland De Amsterdammer en in het Friesch Dagblad van 6 april 1938.

De Molenaar, 25 mei 1994 blz. 25:
"In 1938 viel de laatste spinnekop in de omgeving van het Kalverdijkje waarschijnlijk ... door brandstichting ten prooi aan het vuur. Op 5 april van dat jaar werd tegen zessen 's middags ontdekt dat de kop in brand stond. De brandweer werd onmiddellijk gewaarschuwd, maar kon ... [niet] verhoeden dat het bovenstuk geheel uitbrandde, zodat er slechts een geraamte van verkoolde balken overbleef."

Ongedateerd knipsel op Allemolens:
"Baldadigheid van kwajongens is waarschijnlijk de oorzaak, dat het mooie spinnekopmolentje aan het Kalverdijkje te Leeuwarden, de laatste in deze omgeving, door het vuur danig werd gehavend. Het bovenstuk brandde geheel uit. De molen vóór den brand."
De bijgeplaatste foto toont echter de molen van polder 16 (Tenbruggencatenummer 02984), aan de noordzijde van het Kalverdijkje.

De Telegraaf, 8 april 1938 (Delpher):
"In de omgeving van Leeuwarden, aan het z.g. Kalverdijkje, ging een een "spinnekopmolen" in vlammen op. Men vermoedt, dat de brand te wijten is aan vuurtjesstokende kwajongens. Het typische molentje vóór dat de vlammen haar vernietigend spel speelden."
De bijgeplaatste foto toont echter een foto met twee spinnekoppen, die volgens de beschrijving op de Beeldbank Historisch Centrum Leeuwarden, doc.id. FDA001091 afgebroken molens in de Potmargepolders bij Huizum toont.

Volgens de waterstaatskaart van 1945 bemaalde het vijzelgemaaltje van polder 16 toen de Polder Schilkampen, het gezamenlijke gebied van polders 16, 17 en 18 ter grootte van 52 ha.